iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 20 Απριλίου 2024

Ο Βασίλης Πιστικίδης
για τα ''πειράματα''
στην αυτοδιοίκηση


Οι αλλαγές του «Κλεισθένη Ι» (Ν. 4555/2018) είναι σημαντικές και τροποποιούν την πολιτική στρατηγική και τις συμπεριφορές των αιρετών οργάνων των ΟΤΑ.

Μια συμπυκνωμένη -και στο μέτρο του δυνατού- καταγραφή των κυριότερων αλλαγών στον εκλογικό νόμο επιχειρώ παρακάτω:

1. Δομική αλλαγή είναι το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής. Η κατανομή των εδρών θα γίνει στους συνδυασμούς ανάλογα με τον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν στον Α΄ γύρο, ενώ η κατανομή τυχόν αδιάθετων εδρών θα γίνει με βάση τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα τους. Αν ένας συνδυασμός λάβει πάνω από το 50% στον Α’ γύρο τότε δεν θα απαιτηθεί νέα διαδικασία για την εκλογή Δημάρχου. Σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξει επαναληπτική διαδικασία, για την εκλογή μόνο του Δημάρχου, ανάμεσα στους επικεφαλής των δύο πρώτων συνδυασμών.

2. Η διάρκεια της θητείας των δημοτικών αρχών θα είναι 4 έτη, αντί για τα 5 του «Καλλικράτη». Εξαίρεση προβλέπεται για τις προσεχείς δημοτικές εκλογές, η εγκατάσταση των νέων δημοτικών αρχών θα γίνει  1/9/19 με διάρκεια έως 31/12/23.

3. Η εκλογή Δημοτικού Συμβουλίου και η εκλογή Συμβουλίων Κοινότητας διαχωρίζονται πλήρως. Έτσι, η εκλογή στις  Κοινότητες γίνεται πλέον με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο από αυτό του Δημάρχου και σε χωριστή κάλπη.

4.Θεσπίστηκε η δυνατότητα ορισμού αντιδημάρχων, όχι μόνο από την παράταξη του δημάρχου, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, αλλά απ’ όλες τις δημοτικές παρατάξεις.

5. Δημοτικός σύμβουλος που ανεξαρτητοποιείται ή διαγράφεται από παράταξη με την οποία εκλέχθηκε μπορεί να ενταχθεί σε άλλη παράταξη. Επιπλέον, θεσμοθετείται η δυνατότατα στις υπάρχουσες παρατάξεις να συνενώνονται και να δημιουργούν νέα παράταξη.

6.Τέλος η έννοια των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων, θα λέγονται απλά Κοινότητες ανεξαρτήτως πληθυσμού. Αλλαγή που επέρχεται στο σύστημα διοίκησης και λειτουργίας των Κοινοτήτων, είναι ο θεσμός των συνελεύσεων κατοίκων κ.α.

7.Εποπτεία των Δήμων από Αυτοτελείς Υπηρεσίες Εποπτείας ΟΤΑ υπαγόμενες στον Υπουργό Εσωτερικών. Ο ελεγκτής νομιμότητας αντικαθίσταται από τον Επόπτη ΟΤΑ.

8.Σύμφωνα με τον «Κλεισθένη» η συγκρότηση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης καθίσταται πλέον υποχρεωτική σε Δήμους με πληθυσμό άνω των 5.000 κατοίκων και τροποποιούνται διατάξεις σχετικά με τη σύνθεσή της.

9.Διενέργεια δημοτικού δημοψηφίσματος πλην ζητημάτων που σχετίζονται πχ με την εθνική ασφάλεια, την εξωτερική ή μεταναστευτική πολιτική, την ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης, την επιβολή τελών και τη διοικητική διαίρεση της χώρας κ.α.

10.Καθιερώνεται ο θεσμός του Δημοτικού Διαμεσολαβητή. Ο νέος θεσμός αντικαθιστά τον Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης. Οι Δημοτικοί Διαμεσολαβητές ανέρχονται συνολικά σε 58 ανά τη χώρα.

Από τα παραπάνω είναι σαφές ότι ο «Κλεισθένης» μεταβάλλει πολυεπίπεδα ( οργανωτικά, διοικητικά, λειτουργικά, επιχειρησιακά) το τοπίο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Θα πετύχει την διαμόρφωση κλίματος συναίνεσης, σύνθεσης, συνεργασίας;

Αυτές οι αλλαγές είχαν επίκεντρο τα προβλήματα των πόλεων ή των πολιτών;

Αντιμετωπίστηκε με τα παραπάνω η έλλειψη προσωπικού στους Δήμους; η ανεπάρκεια οικονομικών πόρων; η διογκούμενη γραφειοκρατία;

Η δική μου απάντηση είναι όχι, γίνεται ακόμη μια φορά η αυτοδιοίκηση χώρος αδέξιων πειραματισμών.

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΙΣΤΙΚΙΔΗΣ είναι υποψήφιος Δήμαρχος Ραφήνας Πικερμίου ''Νέα Αρχή''

ΠΗΓΗ ΑΡΘΡΟΥ Εφημερίδα ''Πρωτοσέλιδο''