iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τρίτη - 23 Απριλίου 2024

Μύρων Τσαγκαράκης:
''Κλειδί η ψήφος
των 17αρηδων''


 

Από τις πρώτες κοινωνικές ομάδες υπήρχε σαφής διάκριση ανάμεσα στην παιδική και την πρώιμη ενήλικη περίοδο. Αλλά το πέρασμα από την εφηβεία στην ενηλικίωση ήταν πάντα θολό και εξαρτιόταν πολύ από το ιστορικό κοινωνικό και κατ’ επέκταση θρησκευτικό υπόβαθρο.

Σε γενικές γραμμές ενήλικας η γυναίκα διά μέσω των αιώνων θεωρούνταν όταν μπορούσε να δημιουργήσει δική της οικογένεια (περίπου στα 14-17 ανάλογα με την φυλή και την γεωγραφική περιοχή) και ο άνδρας όταν μπορούσε να φέρει όπλα και να συμμετάσχει αποτελεσματικά στην μάχη (15-20 ετών περίπου). 

Κάπου εκεί στις αρχαίες δημοκρατίες δίδονταν και τα πλήρη δικαιώματα με το σκεπτικό του ότι όταν πας σε μάχη σώμα με σώμα είναι οξύμωρο να μην μπορείς να αποφασίσεις εσύ ο ίδιος αν η πόλη θα σε στείλει στον θάνατο ή την αναπηρία. Σταδιακά η εξέλιξη του πολέμου και της τεχνολογίας μείωσε την σημασία της σωματικής επαφής στην μάχη και αύξησε την αξία της εργασιακής και φοροδοτικής ικανότητας για την ευημερία της πόλης. Η αλματώδης αύξηση της τεχνολογίας όμως απαίτησε πολύ μεγαλύτερο χρόνο εκπαίδευσης και βελτίωσης του πολιτιστικού επιπέδου των μαζών. 

Έτσι οι Δυτικές κοινωνίες έχτισαν την τεχνολογική τους υπεροχή στην προστασία της εφηβικής ηλικίας από την βιοπάλη και την στράτευση , ως την σημαντικότερη ηλικία στην οποία γίνεται η επιλογή από το άτομο της βασικής γνωσιακής κατεύθυνσης που θα πάρει η ζωή του. Αυτό το μοντέλο αντεγράφει λίαν επιτυχώς τα τελευταία 25 χρόνια από την Κινα, την Ν. Κορέα την Ιαπωνία και την Σιγκαπούρη Η ψήφος και η είσοδος δια αυτής στον κόσμο των ενηλίκων αντιπροσωπεύει πολύ περισσότερα πράγματα από την απλή είσοδο 500-1000 νέων ψηφοφόρων στο Δήμο Ραφήνας Πικερμίου. Είναι η κατοχή ενός όπλου και γι΄αυτό το λόγο η ενηλικίωση έχει συνδυαστεί με την άδεια οδήγησης (άλλο όπλο που αφαιρεί ζωές), την κατανάλωση αλκοόλ και την συμμετοχή σε τυχερά παίγνια, την δυνατότητα λήψης ΑΦΜ και εργασίας, το δικαίωμα στον έρωτα τον γάμο και την τεκνοποιία. Δικαίωμα ψήφου δίχως τα παραπάνω είναι δικαίωμα κουτσό και εμπαιγμός των νέων. Από τα παραπάνω εύκολα συνάδει κανείς ότι προσωπικά δεν είμαι αντίθετος με την ψήφο στα 17 στα 16 ή και στα 15. Είμαι όμως πολύ πιό συνειδητοποιημένος στο τι δικαιώματα πρέπει να έχει ο ψηφοφόρος ασχέτου ηλικίας μόρφωσης σεξουαλικής προτίμησης ή χρώματος. Και με τα πολιτικά δικαιώματα έρχονται και υποχρεώσεις. Ας αναλογιστούν τα ανωτέρω οι νέοι μας που θα ψηφίσουν γιά πρώτη φορά στην επερχόμενες εκλογές. Εμείς οι μεσήλικες οριακά θα προλάβουμε να ζήσουμε τα μακροχρόνια αποτελέσματα των καλών ή κακών επιλογών μας- οι 17χρονοι ψηφοφόροι θα τα ζήσουν στο μεδούλι τους! Τους εύχομαι ''καλό βόλι'' και μία προτροπή: 

Να συμμετέχετε! Αν πιστεύετε ότι με την ψήφο δεν αλλάζει τίποτα και δεν έχει καμία αξία ψηφίστε αυτούς που πιστεύουν ότι με την ψήφο αλλάζουν τα πάντα και ότι αξίζει να πεθάνεις για το δικαίωμα της ψήφου!

Ο ΜΥΡΩΝ ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗΣ είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Ραφήνας Πικερμίου με τη ''Σύγχρονη Πολιτεία''

ΠΗΓΗ ΑΡΘΡΟΥ Εφημερίδα Πρωτοσέλιδο