Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βασιλική Σαντ:
''Να κυνηγάμε
τα ονειρά μας''


Η ελπίδα στην τοπική αυτοδιοίκηση γεννιέται με τέτοιες υποψηφιότητες.

Και η κοινωνία οφείλει να τις στηρίζει λένε οι πολίτες. Φοιτήτρια της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ, μόλις 20 ετών  συμμετέχει - θυμίζουμε - στο ψηφοδέλτιο του Βαγγέλη Μπουρνούς και τη ''Σύγχρονη Πολιτεία'' . Όνειρό της να συμβάλει θετικά στην κοινωνία μέσα από καθετί που κάνει, είτε χόμπι είτε επάγγελμα. "Όταν η πνευματική καλλιέργεια του εαυτού μας συνοδεύεται με  την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και αντίστροφα, προάγεται η κοινωνία μέσα από τον άνθρωπο και ο άνθρωπος μέσα από αυτήν" μας λέει η Βασιλική Σαντ.

Γιατί μια φοιτήτρια να είναι υποψήφια στις δημοτικές εκλογές?

Εκ πρώτης όψεως, μια φοιτήτρια λόγω του νεαρού της ηλικίας φαίνεται να μην έχει επαρκείς εμπειρίες. Όμως, το όπλο μου ως νέο άτομο είναι το όραμά μου για ένα καλύτερο αύριο, το οποίο και τρέφω με καινοτόμες ιδέες. Είμαι στην ηλικία που ονειρεύομαι «άφοβα» και αυτό καταρρίπτει περιορισμούς στην σκέψη, παράγοντας ιδέες έξω από το κατεστημένο και κυνηγώντας τες να γίνουν πράξη προσπερνώντας και το τελευταίο εμπόδιο.

Τι προσδοκάτε να προσφέρετε στα κοινά αν εκλεγείτε?

Επιθυμία μου να συνεισφέρω στον Δήμο μας με ιδέες αλλά και έργο. Άλλωστε, αποφάσισα να δεχτώ την πρόταση του Δημάρχου όχι μόνο επειδή θέλω να στηρίξω το έργο ενός ανθρώπου που πάει τον τόπο μας βήματα μπροστά, αλλά και επειδή για μένα η πολιτική δεν είναι αυτοσκοπός αλλά το μέσο επίτευξης του ονείρου μου για τον τόπο μας.

Πώς θα δράσετε, ως ενεργός πολίτης για το νέο στην πολιτική?

Το «νέο» στην πολιτική είναι να επικρατήσει το πολιτικό ήθος, η πολιτική ευπρέπεια και πολιτική αρετή. Το όπλο μας για να εξαλείψουμε ιδέες, απόψεις, αντιλήψεις και πεποιθήσεις που βρίσκονται στον αντίποδα των παραπάνω δεν είναι άλλο παρά η συμμετοχή μας. Στόχος μου να κινητοποιήσω την γενιά μου να αγωνιστούμε προς αυτή τη κατεύθυνση.

Ποιά είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, που πρέπει να έχει ένας δήμαρχος για να διοικήσει αποτελεσματικά και δίκαια?

Πολιτική σημαίνει χαράσσω πορεία, ορίζοντας αρχές και κατευθύνσεις, για ένα μεγάλο κομμάτι πληθυσμού με σκοπό να ζει ευνοϊκά, να εξελίσσεται και να παράγει έργο σε όσο το δυνατόν περισσότερους τομείς. Αυτό δεν είναι εύκολο. Απαιτεί έναν συνδυασμό χαρακτηριστικών όπως όραμα για να λειτουργείς εξελικτικά, γνώσεις για να έχεις σωστό υπόβαθρο των πράξεών σου, αποφασιστικότητα και πείσμα για να φέρεις εις πέρας τους στόχους σου, συνεργασιμότητα για να υπάρχει πολυσυλλεκτικότητα ιδεών και να είναι πιο αποτελεσματικές οι ενέργειές σου και δικαιοσύνη διότι κατ’ εμέ το δίκαιο είναι η βάση της υγιούς κοινωνίας.

Ονειρεύεστε μια Ραφήνα κι ένα Πικέρμι που...

… θα προσφέρουν στους κατοίκους αναβαθμισμένες συνθήκες διαβίωσης, θα είναι πόλοι έλξης, θα προάγουν παιδεία και πολιτισμό και θα επωφελούνται από τα αγαθά της φύσης και της θάλασσας με σεβασμό στο περιβάλλον. Επιπλέον, δίνω έμφαση στην διαμόρφωση ευνοϊκών συνθηκών στην περιοχή για δημιουργική εκμετάλλευση του ελεύθερου χρόνου της νεολαίας.

Είστε αισιόδοξη για το μέλλον της κοινωνίας μας?

Αν και στα χρόνια μας, ζούμε την αποθέωση της απάθειας, την έξαρση του ατομικισμού, την εξέγερση της άρνησης ενδιαφέροντος για το κοινό, συλλογικό και κοινωνικό καλό, είμαι αισιόδοξη. Εάν δεν ήμουν αισιόδοξη, δεν θα ασχολούμουν με τα κοινά. Ασχολείται αυτός που πιστεύει ότι μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα. Η αλλαγή δεν επέρχεται ακαριαία, είναι αποτέλεσμα πολλών ενεργειών. Παλεύει πάντα αυτός που ελπίζει, και θεωρώ πως εάν όλοι πράτταμε με γνώμονα αυτό, η κοινωνία δεν θα «βάλτωνε». Κατανοώ πως οι άνθρωποι απογοητεύονται, χάνουν την ελπίδα και παραδίδουν τα όπλα με αποτέλεσμα κάτι που προσωπικά απεχθάνομαι: το συμβιβασμό.

Τι σας ενοχλεί πολύ στην τοπική αυτοδιοίκηση?

Με ενοχλεί η μικροπολιτική. Θεωρώ αδιανόητο άτομα να προτάσσουν τα προσωπικά οφέλη υπονομεύοντας την επίλυση των προβλημάτων για το κοινό καλό. Ιδίως σε θέματα τοπικής κλίμακας, η έλλειψη συνεργασίας μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική.

Εκτιμάτε πως οι πολίτες του δήμου μας θα ψηφίσουν με αίσθημα ευθύνης?

Πιστεύω ότι οι πολίτες έχουν κατανοήσει πως τα προβλήματα του Δήμου είναι κατ’ επέκταση και δικά τους, οπότε θα ψηφίσουν με γνώμονα την επίλυσή τους και στόχο την ανάπτυξη. Αυτό είναι και η ευχή μου: Οι πολίτες να συνειδητοποιήσουν την βαρύτητα της ψήφου τους και να την αξιοποιήσουν με κριτήρια βασιζόμενα στο κοινό καλό. Το μέλλον είναι ευθύνη όλων μας και για να είναι ευνοϊκό, θεμέλιό του πρέπει να είναι το «εμείς» όχι τα «εγώ».

Σας ευχαριστώ
 
Κι εγώ για τη φιλοξενία
 
Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΑΝΤ είναι υποψήφια δημοτική σύμβουλος Ραφήνας Πικερμίου με τη ''Σύγχρονη Πολιτεία''
ΠΗΓΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ Εφημερίδα ''Πρωτοσέλιδο''