Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οικολογική δράση
ζωής από τη
Βαλερί Βασιλικού


Μια εξαιρετική οικολογική πρωτοβουλία και με κοινωνικό μήνυμα ελπίδας για την αναγέννηση της φύσης στο πυρόπληκτο Κόκκινο Λιμανάκι ανέλαβε η υποψήφια δημοτική σύμβουλος Ραφήνας Πικερμίου της ''Δύναμης Ανάπτυξης'' Βαλερί Βασιλικού, συνεπικουρούμενη από τον συζυγό της Δημήτρη Καρασταμάτη επίσης υποψήφιο του συνδυασμού.

Μάλιστα για το σημαντικό έργο αναβλάστησης ενδιαφέρθηκε η περιβαλλοντική τηλεοπτική εκπομπή του Σκάι Eco News, η οποία προβάλλεται το Σάββατο το μεσημέρι στις 12 και μισή.

 

Το ιστορικό

Σε συνέχεια των καταστροφικών συνεπειών της πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου στο περιβάλλον, πρωτοβουλία πυρόπληκτων κατοίκων της περιοχής που ονομάζεται «Project Phoenix», σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και το εκπαιδευτικό κέντρο Περμακουλτούρας  Νέα Γουινέα (ΑΜΚΕ σχολείο της Γης) με έδρα τη Νέα Μάκρη και την εθελοντική ομάδα RPSOS που συνέστησε ο Ανδρέας Βασιλόπουλος με την Δύναμη Ανάπτυξης, αποφάσισαν να αναπτύξει ένα  πρόγραμμα αναγέννησης καμένων εκτάσεων που θα εφαρμοστεί αρχικά σε ιδιωτικό οικόπεδο στην οδό Ειρήνης στην πυρόπληκτη περιοχή Κόκκινο Λιμανάκι Ραφήνας. Το έργο ονομάζεται «Project Phoenix», και θα υλοποιηθεί με τη βοήθεια  εθελοντών που θα εργαστούν για το σκοπό αυτό. Η ιδέα γεννήθηκε για να εξυπηρετήσει τους παρακάτω σκοπούς:

·        Δημιουργία χώρου επιστημονικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα με τη τεχνική αναβλάστησης της Περμακουλτουρας.

·        Αποφυγή διάβρωσης και καταστροφών που μπορούν να προκύπτουν σε πιο χαμηλά επίπεδα σαν συνέπεια της καταστροφικής πυρκαγιάς και της απώλειας των δέντρων στο χώρο.

·        Επιστημονική παρακολούθηση της εξέλιξης της τεχνικής αναβλάστησης αυτής, παρατήρηση και εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων σχετικά με την ταχύτητα ανάπτυξης του νέου δάσους και τη υγεία του, τη διάβρωση, την πυροπροστασία και την ποικιλία των οικοσυστημάτων του.

·        Ενημέρωση μαθητών σχολείων αλλά και γενικότερα του κοινού, σχετικά με τη διαδικασία της αναβλάστησης αλλά και γενικότερη ενημέρωση για το ελληνικό δασικό οικοσύστημα.