iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 28 Μαρτίου 2024

Ελένη Αρβελέρ:
Ο Μέγας Αλέξανδρος
θαμμένος στη Βεργίνα


Στον μεγάλο βασιλικό τάφο της Βεργίνας είναι θαμμένος ο Μέγας Αλέξανδρος και όχι ο πατέρας του, ο Φίλιππος Β΄, υποστηρίζει η Ελληνίδα βυζαντινολόγος και ιστορικός Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ.

Σύμφωνα με την έρευνα της Ελένης Αρβελέρ όλα συγκλίνουν στο ότι ο μεγάλος στρατηλάτης τάφηκε στη Μακεδονία και όχι στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. 

Όπως η ίδια δήλωσε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open TV «Ο Μανόλης Ανδρόνικος τα λέει όλα. Ωστόσο, ήταν πεπεισμένος, ότι ο Αλέξανδρος είναι στην Αλεξάνδρεια. Συνεπώς τον απέκλεισε. Ενώ σε όλα λέει: "Ο θώρακας είναι ο ίδιος που φοράει ο Αλέξανδρος στο περίφημο ψηφιδωτό της Πομπηίας"».

Τι αναφέρει η Ελένη Αρβελέρ στο βιβλίο της για τον Μέγα Αλέξανδρο
«Το μόνο που δεν έκανε ο Ανδρόνικος, αλλά δεν ήταν ιστορικός, έπρεπε να κοιτάξει τα κείμενα, που λένε πως είναι ταμένος. Εκεί σας λέω πως όλα είναι τρεις αιώνες μετά», δηλώνει η Ελένη Αρβελέρ.  

Η κυρία Αρβελέρ ερεύνησε όλες τις ιστορικές πηγές και τα συμπεράσματά της διατυπώνονται στο νέο της βιβλίο με τίτλο «Ο Μέγας Αλέξανδρος των Βυζαντινών», στο οποίο ασχολείται και με το πού είναι θαμμένος ο μεγάλος στρατηλάτης. 

«Υπάρχουν κάποια κενά έρευνας γύρω από τους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας. Το μόνο επιχείρημα σε αυτούς που λένε πως δεν είναι ο Αλέξανδρος, είναι θέμα ηλικίας του σκελετού. Ξέρουμε πολύ καλά πως η ηλικίας κυμαίνεται σε ένα σκελετό. Το αδιάψευστο είναι το DNA» δηλώνει η ιστορικός και πρώην Πρύτανης Πανεπιστημίων Παρισιού Ελένη Αρβελέρ.