Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Βαγγέλης Μπουρνούς
βραβεύει τους μαθητές
του... διαστήματος


Ο Δήμαρχος Ραφήνας Πικερμίου Βαγγέλης Μπουρνούς βραβεύει την Παρασκευή 17 Μαΐου στις πεντέμισι στη Δημοτική βιβλιοθήκη του Πνευματικού Κέντρου Ραφήνας, την Μαθητική Διαστημική Ομάδα Ραφήνας RAFINA SPACE TEAM, για την συμμετοχή τους στο εκπαιδευτικό  πρόγραμμα "ΜΙΚΡΟΣ ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΣ", στο πρόγραμμα Climate Detectives του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και για την διάκριση τους στον διαγωνισμό LPS 2019 CLIMATE DETCTIVES SCHOOL AWARD του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.  
Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Εταιρεία (EUROPEAN SPACE AGENCY - ESA) στα πλαίσια του προγράμματος CLIMATE DETECTIVES διοργάνωσε εφέτος ένα νέο σχολικό πρόγραμμα για μαθητές ηλικίας μεταξύ 8 και 15 ετών, που ξεκίνησε στις αρχές Οκτωβρίου του 2018 και εξελίχθηκε όλη τη σχολική χρονιά.

Οι μαθητές κλήθηκαν να «κάνουν τη διαφορά», να εντοπίσουν ένα κλιματικό πρόβλημα στο άμεσο περιβάλλον τους και με λεπτομερείς παρατηρήσεις στην συνέχεια να το ερευνήσουν ως «Κλιματικοί Ντετέκτιβ» χρησιμοποιώντας διαθέσιμες πλατφόρμες με δορυφορικές εικόνες όπως αυτής της συστοιχίας COPERNICUS η και με επιπροσθετικές μετρήσεις αισθητήρων εδάφους. Με βάση την έρευνα τους και τα αποτελέσματα που προέκυψαν τους, οι ομάδες πρότειναν τρόπους παρακολούθησης, ευαισθητοποίησης και διαχείρισης του προβλήματος που εξερεύνησαν.

Μέσα από αυτό πρόγραμμα οι μαθητές έμαθαν ότι το μικροκλίμα κάθε μιας περιοχής είναι αναπόσπαστο μέρος του γενικότερου κλίματος στη Γη και ότι επιδρά σημαντικά σε αυτό τοπικά και πως σε ένα περίπλοκο και συνεχώς μεταβαλλόμενο σύστημα πόση σημασία έχει ο σεβασμός και η σωστή διαχείριση της ανθρώπινης οικιστικής παρέμβασης στο φυσικό περιβάλλον που μας περικλείει.

Μετά τις περυσινές καταστροφικές πυρκαγιές του προηγούμενου καλοκαιριού όπου η πύρινη λαίλαπα επέφερε τεράστιο πλήγμα στο ανθρώπινο και οικιστικό και φυσικό οικοσύστημα στο Μάτι και στην ευρύτερη περιοχή της Ραφήνας αναπτύχθηκε μια μαθητική πρωτοβουλία να μελετηθούν επισταμένως οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της φωτιάς και μέσα από την γνώση αυτή να εκκινήσει μια ορθολογική και όσο το δυνατόν καλύτερα γίνεται τεκμηριωμένη διαχείριση της αποκατάστασης για την απαρχή της "επόμενης ημέρας".

Έτσι σχηματίστηκε η μαθητική Διαστημική ομάδα Ραφήνας RAFINA SPACE TEAM, στα πλαίσια του πρωτοποριακού εκπαιδευτικού μαθητικού προγράμματος "ΜΙΚΡΟΣ ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΣ" σε συνεργασία με την αντίστοιχη διαστημική ομάδα Καλαμάτας υπό την αιγίδα της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών και της Ελληνικής Εκπαιδευτικής Ένωσης STEM, που τρέχει με την επιστημονική και τεχνική καθοδήγηση του εμπνευστή της ιδέας Δρ. Τάκη Παπαδόπουλου.