iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 29 Μαρτίου 2024

Ο Αλ. Νικολόπουλος
για το επενδυτικό
κλίμα στην Ελλάδα


Σε έναν πολύ ελκυστικό προορισμό αναδεικνύεται η Ελλάδα και όχι μόνο για τουριστικούς σκοπούς.


Όλο και περισσότεροι επενδυτές βάζουν στο περισκόπιο ελληνικά χρεόγραφα, αφού ο συνδυασμός που προσφέρουν θεωρείται μοναδικός: υψηλές αποδόσεις με δραστικά μειωμένο κίνδυνο.

«Ένα πολύ απλό παράδειγμα είναι: αν ένας Ευρωπαίος επενδυτής θέλει να δανείσει το γερμανικό δημόσιο για δέκα ολόκληρα χρόνια, η απόδοση που παίρνει είναι μηδέν» εξηγεί ο σύμβουλος επενδύσεων Αλέξανδρος Νικολόπουλος. «Αν αποφασίσει να δανείσει την Ελλάδα, το επιτόκιο το οποίο θα πάρει είναι γύρω στο 3,5%. Αντίστοιχα, σε επίπεδο εταιρικών ομολόγων, θα σας δώσω ένα παράδειγμα από την Deutsche Telekom, της οποίας ο OTE αποτελεί μία θυγατρική εταιρεία. Αν δανείσει κάποιος στην Deutsche Telekom για πέντε χρόνια η απόδοση που παίρνει είναι 0,5% περίπου, ενώ αν δανείσει στον ΟΤΕ είναι 2%.»

Οι διεθνείς επενδυτές συνεχίζουν το κυνήγι των αποδόσεων, καθώς οι κεντρικές τράπεζες «παγώνουν» την αύξηση επιτοκίων.

Το ελληνικό χρηματιστήριο καταγράφει άνοδο και το ελληνικό κρατικό 10ετές ομόλογο ζει ημέρες 2006, με επιτόκιο στο 3,35%, ενώ το 5ετές κρατικό ομόλογο έχει πέσει στο 2,2%.

Το διεθνές ενδιαφέρον συμπιέζει προς τα κάτω το κόστος δανεισμού για την Ελλάδα.

Εκτός από τους άυλους τίτλους, τοποθετήσεις γίνονται και στην πραγματική οικονομία.

Οι τιμές στην Ελλάδα θεωρούνται αρκετά ελκυστικές, δηλαδή αρκετά φθηνές.

Ακίνητα, τουρισμός και logistics βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων.

Σταδιακά αλλάζει και το προφίλ των επενδυτών που τοποθετούνται στην Ελλάδα. Δίπλα στα επιθετικά κινούμενα κεφάλαια, προστίθενται θεσμικοί επενδυτές με μακροπρόθεσμο ορίζοντα επιλογών.

ΠΗΓΗ: euronews.gr