Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρωταθλήτρια φόρων
η Ελλάδα μεταξύ
2007 και 2018


Την υπέρογκη αύξηση των φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών που επωμίστηκαν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα στη διάρκεια της κρίσης αναδεικνύουν τα στοιχεία της Eurostat για το άθροισμα των φόρων και των καθαρών ασφαλιστικών εισφορών ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) το 2018.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, μεταξύ 2007 και 2018 τα φορολογικά έσοδα στη χώρα μας αυξήθηκαν κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ –από το 33,5% του ΑΕΠ το 2007 στο 41,5% πέρυσι–, γεγονός που οφείλεται πρωτίστως στη φοροκαταιγίδα της περιόδου των Μνημονίων και δευτερευόντως στη συρρίκνωση του ΑΕΠ.

Την περυσινή χρονιά η Ελλάδα διατήρησε την 8η θέση στον κατάλογο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το υψηλότερο ποσοστό φόρων και καθαρών ασφαλιστικών εισφορών ως προς το ΑΕΠ τους. Το ποσοστό αυτό παρέμεινε στο 41,5% για τρίτη συνεχή χρονιά, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ανήλθε στο 40,3% και ο μέσος όρος της ευρωζώνης στο 41,7% (έναντι 40,2% και 41,5% αντιστοίχως το 2017).

Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας αποτυπώνουν επίσης την εντυπωσιακή αναντιστοιχία ανάμεσα στα επίπεδα της έμμεσης φορολογίας και στα επίπεδα των εσόδων από τον ΦΠΑ στην Ελλάδα. Ενώ το ποσοστό των φόρων στην παραγωγή και στις εισαγωγές (ΦΠΑ, ειδικοί φόροι κατανάλωσης κ.λπ.) φθάνει το 17,1% του ΑΕΠ και είναι το 4ο υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μόνο το 8,3% προέρχεται από τον ΦΠΑ, κατατάσσοντας την Ελλάδα 13η. Παρόλα αυτά, η αναλογία των εσόδων από τον ΦΠΑ επί των συνολικών έμμεσων φορολογικών εσόδων είναι υψηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (7,1% του ΑΕΠ) και τον μέσο όρο της ευρωζώνης (6,9%), εξαιτίας της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ που επιβλήθηκε στο πλαίσιο του 3ου Μνημονίου.