Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αρχίζουν την Τετάρτη
οι πλειστηριασμοί
σπιτιών;


Έφθασε η ώρα για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Την Τετάρτη θα ξεκινήσουν, εφ’ όσον βέβαια συναινέσουν και οι συμβολαιογράφοι οι οποίοι συνεδριάζουν τη Δευτέρα το πρωί.

Η τρόικα απαιτεί, σε πρώτη φάση, να διενεργηθούν τουλάχιστον 700 πλειστηριασμοί τους πρώτους μήνες του νέου έτους, με σταδιακή αύξηση μετά το δεύτερο εξάμηνο. Στο τελευταίο τρίμηνο του 2018 οι τράπεζες θα πρέπει να διενεργήσουν 10.000 πλειστηριασμούς, με στόχο ο συνολικός αριθμός να φτάσει τους 18.000.

Ο νόμος προβλέπει ότι το ηλεκτρονικό σύστημα θα λειτουργεί τρεις φορές την εβδομάδα. Ωστόσο σε πρώτη φάση οι πλειστηριασμοί θα διενεργούνται μόνο κάθε Τετάρτη. Οι αναρτήμενοι μέχρι σήμερα πλειστηριασμοί ακινήτων είναι 58 και οι υποψήφιοι πλειοδότες μπορούν να εγγραφούνσ το σύστημα καταθέτοντας εγγυητική επιστολή προκειμένου να λάβουν μέρος στη διαδικασία του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού.

Ο οφειλέτης έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τη διαδικασία του πλειστηριασμού από τον υπολογιστή του όπως θα έκανε και σε ένα Ειρηνοδικείο, όπου μέχρι πρότινος αποτελούσε τον τρόπο διενέργειας των κοινών πλειστηριασμών. Στην πρώτη περίπτωση βέβαια απαιτείται να εγγραφεί ως «παρατηρητής» στη διαδικασία του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού και να πιστοποιηθεί στα ηλεκτρονικά συστήματα πλειστηριασμών (ΗΛ.ΣΥ.ΠΛΕΙΣ) αποκτώντας ελεγχόμενη πρόσβαση.