iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τρίτη - 23 Απριλίου 2024

Λογαριασμοί, φόροι και
ενοίκιο ''τρώνε'' το
80% του εισοδήματος


Τρία στα τέσσερα νοικοκυριά ξοδεύουν το 80% των μηνιαίων εισοδημάτων τους, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος.

Κατά την ίδια έρευνα, το 10% των νοικοκυριών ξοδεύει μηνιαίως πάνω από το 100% των εισοδημάτων τους, κάτι που σημαίνει ότι αναγκάζονται να δανειστούν για να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες τους. Την ίδια στιγμή, λόγω των πενιχρών εισοδημάτων, πάνω από 6 στους 10 πολίτες αναζητούν προσφορές και εκπτώσεις για να κάνουν τις αγορές τους.

Οι δαπάνες που «εξαφανίζουν» τα εισοδήματα είναι, μεταξύ άλλων, οι λογαριασμοί (25%), οι αγορές προϊόντων (25%), οι φόροι (19%) και τα ενοίκια (14%). 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 10% των νοικοκυριών ξοδεύει μηνιαίως πάνω από το 100% του εισοδήματός του. Αυτό σημαίνει πρακτικά «ότι δανείζεται με κάποιον τρόπο για να καλύψει τις ανάγκες του» επισημαίνει ο ΣΕΛΠΕ. 

Σε ό,τι αφορά τις αγορές στις οποίες «επενδύουν» τα εισοδήματά τους οι πολίτες προκύπτει ότι το συντριπτικό ποσοστό (41%) αφορά σε τρόφιμα και ποτά. Τα έπιπλα και τα παιχνίδια – είδη δώρων βρίσκονται στον «πάτο» της σχετικής λίστας, με ποσοστό μόλις 3%.