Εκτύπωση αυτής της σελίδας

6 στους 10 Έλληνες
πιστεύουν ότι
έρχονται χειρότερα


Με μελανά χρώματα εξακολουθούν να προβλέπουν το μέλλον τους τα νοικοκυριά στην Ελλάδα καθώς, σύμφωνα με την έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ για το Νοέμβριο, το 60% (από 58% τον Οκτώβριο) αναμένει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης τους επόμενους 12 μήνες, ενώ το 2% (από 5%) προβλέπει μικρή βελτίωση.

Το ίδιο απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι ΈΛληνες και για την πορεία της χώρας καθώς το 64% των καταναλωτών προβλέπει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της
χώρας το επόμενο έτος, έναντι του 9% το οποίο αναμένει ελαφρά βελτίωση.

Η είκονα γίνεται ακόμα πιο «μαύρη» όταν η έρευνα φτάνει στο ερώτημα για τη δυνατότητα αποταμίευσης των νοικοκυριών καθώς το 92% (έναντι 89% τον Οκτώβριο) δεν θεωρεί καθόλου πιθανή την αποταμίευση το επόμενο 12μηνο. Πολύ πιθανή απαντά, αντίθετα, μόνο το 8% (από 10% τον προηγούμενο μήνα).

Στο ίδιο κλίμα και οι απαντήσεις στην ερώτηση για το πώς τα βγάζουν πέρα τα νοικοκυριά καθώς το 65% (έναντι 60% τον Οκτώβριο) απαντά ότι «μόλις τα βγάζει πέρα» ενώ παραμένει στο 13% το ποσοστό όσων αναφέρουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους. Έτσι οι καταναλωτές που δηλώνουν ότι αποταμιεύουν λίγο ή πολύ μειώνονται στο 9% (από 12%) του συνόλου, ενώ όσοι δηλώνουν ότι «έχουν χρεωθεί» περιορίζονται στο 13% (από 15%). 

Έξι στους 10 Έλληνες πιστεύουν επίσης ότι θα υπάρξει μικρή ή αισθητή αύξηση της ανεργίας με το 13% των ερωτηθέντων να αναμένει ελαφρά ή αισθητή μείωσή της.