iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 19 Απριλίου 2024

''Σπάει στα δύο'' η
Eurobank Τι να
γνωρίζουν οι καταθέτες


Την Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου, η Eurobank έχει έκτακτη γενική συνέλευση η οποία θα  εγκρίνει την απόσχιση του κλάδου τραπεζικής δραστηριότητας και τη σύσταση νέας εταιρείας.

Δημιουργείται μια νέα εταιρία-τράπεζα, η οποία θα έχει ως θυγατρική  την παλιά Eurobank.

Με απλά λόγια τι κάνει η Eurobank: Χωρίζει την τράπεζα στα δύο. Στο ένα μέρος βάζει  την κερδοφόρο δραστηριότητα, την τραπεζική άδεια και την αναβαλλόμενη φορολογία. Η τελευταία είναι μια φοροαπαλλαγή,  ένα προνόμιο που το Δημόσιο απένειμε στην τράπεζα επειδή δεν είναι μια κοινή εταιρία όπως όλες οι άλλες, αλλά  μηχανισμός χρηματοδότησης της οικονομίας. Στο άλλο μέρος, την παλιά Eurobank, μένουν οι ζημίες.

Ουσιαστικά, η νέα εταιρία-τράπεζα (που ανήκει στους μετόχους της Eurobank) είναι από τον σχεδιασμό της κερδοφόρα και δεν θα πληρώνει φόρο για τα επόμενα δέκα χρόνια. Δηλαδή οι έλληνες φορολογούμενοι μεταβίβασαν ένα μέρος του πλούτου τους (από τους φόρους που μελλοντικά θα εισέπραττε το κράτος) στους μετόχους της Εurobank.

Είναι νόμιμη η συγκεκριμένη διαδικασία, με την οποία οι πολίτες επιδοτούν τα συμφέροντα του Πρέμ Γουάτσα και των άλλων funds, μεγαλομετόχων της Εurobank; Απολύτως. Επί ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος πέρασε τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε να είναι εφικτός ο μετασχηματισμός της Εurobank. Μάλιστα τότε είχε αντιδράσει το ΤΧΣ, η διοίκηση του οποίου έθεσε το ζήτημα πως μεταφέροντας στη νέα εταιρία την αναβαλλόμενη φορολογία, οι φορολογούμενοι  επιδοτούν τους μετόχους της Εurobank. Όμως ο κ. Τσακαλώτος ήταν ανένδοτος, απέρριψε τα διαβήματα του ΤΧΣ και προώθησε την νομοθετική κατοχύρωση.

 

Για την ιστορία να προσθέσουμε  πως μετά την πτώση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Δημήτρης Λιάκος με αρμοδιότητες στα θέματα  οικονομίας, τραπεζών κλπ εντάχθηκε στο δυναμικό της Eurobank, με την ιδιότητα του Συμβούλου Διοίκησης.