iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 18 Απριλίου 2024

Θετικό σήμα για
την Ελλάδα από τον
Επίτροπο οικονομικών


Θετικό σήμα, με προσεκτικό αλλά αρκετά σαφή τρόπο, για την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να εξασφαλίσει επιπλέον δημοσιονομικό χώρο για μείωση της φορολογίας και στήριξη των επενδύσεων ήρθε από τον Ευρωπαίο Επίτροπο για θέματα Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος που πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη στη χώρα μας υπό τη νέα του ιδιότητα, διαδεχόμενος τον Πιέρ Μοσκοβισί, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε στο υπουργείο Οικονομικών με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα έδειξε προς τον Ιούνιο για πιθανές αποφάσεις αλλαγής χρήσης των εσόδων από τα κέρδη που έχουν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα (ANFA & SMPs) και την αξιοποίηση τους για επενδύσεις ενώ χαρακτήρισε δίκαιο να ξεκινήσει η συζήτηση για την αλλαγή των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Ως προς την αλλαγή χρήσης των εσόδων ANFAs & SMPs, όπως είπε, αναλήφθηκε μια δέσμευση το Δεκέμβριο στο Eurogroup συζητηθεί τον Ιούνιο η χρήση των ANFAs και SMPs για επενδύσεις. Σύμφωνα με τον κ. Τζεντιλόνι η ελληνική κυβέρνηση έχει διευκρινίσει ότι ο στόχος θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερος και στο πλαίσιο αυτό εκτίμησε ότι «θα μπορούσε να ληφθεί μια απόφαση τον Ιούνιο» εφόσον τα οικονομικά δεδομένα κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, διατηρείται το μεταρρυθμιστικό μομέντουμ και τηρούνται οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί.