iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 28 Μαρτίου 2024

Ο ρόλος του
ΑΦΜ στο αίτημα
για τα 800 ευρώ


Αυστηρά με σειρά ΑΦΜ συνεχίζει να δέχεται προς το παρόν ψηφιακές υπεύθυνες δηλώσεις η πλατφόρμα  supportemployees.yeka.gr που άνοιξε από τα μεσάνυχτα της 31ης Μαρτίου προς 1η Απριλίου για τις δηλώσεις των εργαζομένων και την αποζημίωση των 800 ευρώ, όπως έγραψε από χθες το ethnos.gr.

Οι μισθωτοί με λήγοντα τον αριθμό 1 στο ΑΦΜ τους, που μπορούσαν την Τετάρτη 1η Απριλίου να υποβάλλουν τις υπεύθυνες δηλώσεις τους δεν έχουν πλέον πρόσβαση στην πλατφόρμα. Όσοι επιχειρούν να μπουν για να υποβάλλουν δήλωση ενημερώνονται από ένα αυτόματο μήνυμα πως «η πρόσβαση για τα ΑΦΜ που τελειώνουν σε 1 επιτρέπεται από 11/4/2020 έως 11/4/2020».

Η πρόσβαση για τα ΑΦΜ που λήγουν σε 1 θα επιτρέπεται ξανά από 11/4

Αυτό σημαίνει πως οι εργαζόμενοι με ΑΦΜ που τελειώνει σε 1 ή σε 2, οι οποίοι 

 
  • δεν πρόλαβαν οι ίδιοι να υποβάλλουν δήλωση ή
  • οι εργοδότες τους δεν υπέβαλλαν εγκαίρως την Δήλωση Αναστολής Συμβάσεων στο σύστημα «Εργάνη» (έχει δοθεί παράταση έως 10 Απριλίου)

θα έχουν δυνατότητα να υποβάλλουν την δική τους δήλωση από τις 11 Απριλίου και μετά. Πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας αναφέρουν πως μετά τις 10 Απριλίου (απώτατη αρχική ημερομηνία για τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή) έρχεται "δεύτερη ευκαιρία" για όλους καθώς θα δοθεί πιθανότατα γενική παράτασηώστε να υποβάλλουν όλοι οι εργαζόμενοι την ειδική υπεύθυνη δήλωση που είναι προυπόθεση για να λάβει κάποιος την έκτακτη αποζημίωση των 800 ευρώ. 

 Υπενθυμίζεται πως στην ίδια πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr υποβάλλουν δήλωση :

  • οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή
  • οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που υπολειτουργούν βάσει ΚΑΔ και έχουν τεθεί σε αναστολή από τους εργοδότες τους
  • οι άνεργοι που απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν από 1η Μαρτίου έως 20 Μαρτίου  

Προσοχή, απαραίτητη προυπόθεση για να υποβληθεί η δήλωση από τον εργαζόμενο στο supportemployees.yeka.gr είναι να έχει προηγηθεί η Δήλωση Αναστολής Σύμβασης του εργοδότη στο σύστημα "Εργάνη". Αν ο εργοδότης δεν έχει υποβάλλει εγκαίρως τη Δήλωση Αναστολής τότε εμφανίζεται το μήνυμα "Δεν εμφανίζονται υπεύθυνες δηλώσεις Επιχειρήσεων Εργοδοτών". Σε αυτή την περίπτωση καλό είναι ο εργαζόμενος να έρθει σε συνεννόηση με τον εργοδότη του - εφόσον αυτό είναι εφικτό - ώστε να υποβάλλει Δήλωση Αναστολής Συμβάσεων πριν τις 10 Απριλίου στην Εργάνη. Ο εργαζόμενος με τη σειρά του κι εφόσον έχει παρέλθει η ημερομηνία που αντιστοιχεί στον λήγοντα του ΑΦΜ του, θα πρέπει να μπει στην δεύτερη" φουρνιά" αιτήσεων εργαζομένων που θα ανοίξει στην πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr από 11 Απριλίου. 

Σε κάθε περίπτωση σήμερα Παρασκευή 3 Απριλίου πρέπει να σπεύσουν να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στο supportemployees.yeka.gr οι εργαζόμενοι σε αναστολή με τελευταίο ψηφίο στο ΑΦΜ τους τον αριθμό 3. Όσοι δεν υποβάλλουν σήμερα δήλωση δεν θα μπορούν να υποβάλλουν αύριο και μέχρι τις 10 Απριλίου.

Με την ίδια λογική δήλωση θα υποβάλλουν:

Την 4/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 4

Την 5/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 5

Την 6/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 6

Την 7/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 7

Την 8/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 8

Την 9/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 9

Την 10/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 0.

Το χρονικό διάστημα αυτό μπορεί να παραταθεί, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην σχετική ΚΥΑ.

Tο ίδιο ισχύει και για όσους απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν από 1η Μαρτίου έως 20 Μαρτίου. Όπως επίσης και για όσους η σύμβαση ορισμένου χρόνου που έληγε μετά τις 20 Μαρτίου ανεστάλη με μονομερή απόφαση του εργοδότη ή με τη συναίνεση του εργαζόμενου. Δικαιούνται και το επίδομα ανεργίας και τα 800 ευρώ. Πρέπει κι αυτοί να υποβάλλουν αίτηση με βάση το ΑΦΜ.