iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 19 Απριλίου 2024

1,8 εκ. Έλληνες
βρίσκονται στο
φάσμα της φτώχειας


«Υλική αποστέρηση», σύμφωνα με την Eurostat, είναι μια κατάσταση όπου ένα νοικοκυριό λόγω μη επαρκών εισοδημάτων, αδυνατεί να έχει ορισμένες από μια σειρά βασικών αναγκών.

Αυτά είναι το να πληρώσει εγκαίρως λογαριασμούς, να έχει επαρκή θέρμανση, να αντιμετωπίσει έκτακτες δαπάνες, να φάει ψάρι ή κρέας σε τακτική βάση, να κάνει μια εβδομάδα διακοπές, να έχει τηλεόραση, πλυντήριο, αυτοκίνητο ή τηλέφωνο. Τα νέα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat, δείχνουν ότι 24 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη βρίσκονται σε αυτήν την κατάσταση. Από αυτούς, πάνω από 1,8 εκατομμύρια ζουν στην Ελλάδα.
Τα στοιχεία αυτά πιθανότατα θα περνούσαν στα ψιλά, αν δεν βρισκόμασταν μπροστά σε μια νέα κρίση, με απρόβλεπτη εξέλιξη και επιπτώσεις που δεν είναι ακόμα δυνατόν να υπολογιστούν. Σίγουρα, η τάση πανευρωπαϊκά στα ποσοστά «υλικής αποστέρησης» είναι πτωτική, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν ότι από το 10,2% του 2021, φτάσαμε στο 5,6% το 2019. Ωστόσο, για μια ακόμα φορά, ο μέσος όρος δεν λέει όλη την αλήθεια, καθώς υπάρχουν τεράστιες ανισότητες εντός της Ευρώπης, που λειτουργούν επιβαρυντικά σε αυτήν τη συγκυρία της νέας, πρωτοφανούς κρίσης.
Στη χειρότερη κατάσταση βρίσκονται τα νοικοκυριά της Βουλγαρίας, αλλά στην αμέσως επόμενη θέση βρίσκεται η Ελλάδα κι αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι πριν προλάβουμε να επουλώσουμε τις πληγές, που άνοιξε η δημοσιονομική κρίση της περασμένης δεκαετίας, εκατοντάδες χιλιάδες ήδη ευάλωτα νοικοκυριά πέφτουν πάλι στη βαθιά. Το χειρότερο είναι ότι ουδείς μπορεί να προβλέψει πόσα άλλα νοικοκυριά θα βρεθούν σε ανάλογη κατάσταση, εάν επιβεβαιωθούν τα «μαύρα» σενάρια διεθνών οργανισμών και αναλυτών.
Ένα ακόμα στοιχείο, που έχει ενδιαφέρον για τη χάραξη της στρατηγικής αντιμετώπισης των επιπτώσεων της νέας κρίσης, είναι ότι πανευρωπαϊκά τα πιο αδύναμα νοικοκυριά είναι τα μονοπρόσωπα, όπου το ποσοστό «υλικής αποστέρησης» διαμορφώνεται στο 9,4%. Αν μιλάμε, μάλιστα, για μονογονεϊκές οικογένειες, το ποσοστό ανέρχεται στο 10,7%.
Πηγή: iefimerida.gr ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ