iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 19 Απριλίου 2024

Τους επόμενους
μήνες η μείωση του
κατώτατου μισθού


Ανοίγει ο δρόμος για τη μείωση του κατώτατου μισθού σύμφωνα με τη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που υπεγράφη τη νύχτα. Προσέξτε ιδιαίτερα το εδάφιο 5 και θα καταλάβετε. Το θέμα είναι αν το ποσό θα αγγίξει τα 534 ευρώ που είναι ''πιλότος'' για το επίδομα στους εργαζομένους σε αναστολή.

1. α) Επιχειρήσεις που πλήττονται σημαντικά, μπορούν να επεκτείνουν και για την μήνα Μάιο την αναστολή του 60% των εργαζομένων που βρίσκονται ήδη σε αναστολή.
Οι επιχειρήσεις αυτές πρέπει διατηρήσουν για χρονικό διάστημα σαράντα πέντε (45) ημερών τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας ενώ υποχρεούνται επίσης να μην προβούν σε μειώσεις του προσωπικού τους με καταγγελίες συμβάσεων εργασίας.

β) Παρατείνεται η αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις και εργοδότες των οποίων η απαγόρευση λειτουργίας με εντολή δημόσιας αρχής εξακολουθεί να υφίσταται κατά τον μήνα Μάιο.

Οι εργαζόμενοι των ως άνω δύο περιπτώσεων δικαιούνται οικονομική ενίσχυση.

2. Δυνατότητα κατάργησης της αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τουλάχιστον για ποσοστό 40%, εφόσον η αναστολή έχει διαρκέσει κατ’ ελάχιστον δεκαπέντε (15) ημέρες.
Η δυνατότητα αυτή δεν ισχύει για επιχειρήσεις – εργοδότες για τις οποίες συνεχίζεται η αναστολή λειτουργίας με εντολή δημόσιας αρχής κατά τον μήνα Μάιο 2020.

3. Δίνεται η δυνατότητα της προσωρινής ανάκλησης αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένων για έκτακτες, κατεπείγουσες, μη αναβαλλόμενες και ανελαστικές ανάγκες σε επιχειρήσεις-εργοδότες των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητα είτε έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής είτε πλήττεται σημαντικά.

4. Δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις– εργοδότες, που είχε ανασταλεί η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής ή ήταν πληττόμενες σημαντικά να μπορούν να προσαρμόζουν το ωράριο εργασίας των εργαζομένων τους με το ωράριο λειτουργίας τους.

5. Ξεκινούν οι διαδικασίες για την διαμόρφωση του κατώτατου μισθού οι οποίες πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του 2020.

6. Παρατείνεται έως και τις 30.6.2020 η ισχύς των κανονιστικών όρων των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και των Διαιτητικών Αποφάσεων οι οποίες έληξαν στο διάστημα από 28.2.2020 έως τις 30.4.2020.

7. Η άδεια ειδικού σκοπού θα ισχύει και για τους υπαλλήλους που απασχολούνται με οποιοδήποτε καθεστώς εργασίας στις ανώνυμες εταιρείες ΟΑΣΑ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΥ, ΟΣΕ, ΟΑΣΘ, Αττικό Μετρό, ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ και Εγνατία, καθώς και στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

8. Προβλέπονται ειδικά μέτρα για την στήριξη των Ναυτικών.

9. Διευκολύνεται η διαδικασία για την απασχόληση πολιτών τρίτων χωρών σε αγροτικές εργασίες.
Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/oikonomia/metra-gia-koronoio-ti-ishyei-forologika-ergasiaka