iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 19 Απριλίου 2024

Ένας στους πέντε
δανειολήπτες τρέχει
για ρύθμιση


Τα πρώτα αποτελέσματα στη μάχη κατά των στρατηγικών κακοπληρωτών, δηλαδή όσων έχουν την οικονομική δυνατότητα να αποπληρώσουν το δάνειό τους και συνειδητά δεν το κάνουν, αποδίδουν οι πλειστηριασμοί που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η επιτάχυνση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και η καθολική ισχύς τους φαίνεται πως έχει κινητοποιήσει ένα μεγάλο μέρος «κόκκινων» δανειοληπτών που πλέον σπεύδουν να ρυθμίσουν την οφειλή τους. 

 

Με βάση τα στοιχεία του τελευταίου μήνα περίπου 20% των οφειλετών προσέρχεται για ρύθμιση λίγο πριν τον πλειστηριασμό, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι πλειστηριασμοί λειτουργούν ως ισχυρό μέσο πίεσης κατά των στρατηγικών κακοπληρωτών, με ό,τι θετικό συνεπάγεται αυτό στην επίτευξη του στόχου των τραπεζών για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Μόλις την περασμένη Τετάρτη, 50 προγραμματισμένοι πλειστηριασμοί από τους 262 ακυρώθηκαν την τελευταία στιγμή έπειτα από ρύθμιση που έσπευσαν να κάνουν οι οφειλέτες με τις επισπεύδουσες τράπεζες. 

Σύμφωνα με τραπεζικές εκτιμήσεις, περίπου το 25% των δανειοληπτών που δεν αποπληρώνει τις οφειλές του σήμερα είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Θεωρούν δε ότι είναι και το «εύκολο» κομμάτι στην προσπάθεια τους να ανακτήσουν ένα μεγάλο μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και παράλληλα να τους βοηθήσει να επιτύχουν τους στόχους μείωσης των κόκκινων δανείων.