iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 19 Απριλίου 2024

Μεγάλα κενά
ρευστότητας στις 4
συστημικές τράπεζες


Μπορεί η Ελλάδα να μην έχει ακόμη λάβει το σύνολο των δόσεων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για το σχηματισμό του ταμειακού μαξιλαριού ασφαλείας για τη μετά το Μνημόνιο εποχή, ωστόσο διαθέτει ήδη διαθέσιμα άνω των 20 δισ. ευρώ.

Τα 5,7 είναι από τη δόση του ΕSM, τα 11 περίπου δισ. ευρώ αφορούν σε ταμειακά διαθέσιμα των φορέων Γενικής Κυβέρνησης που διαχειρίζεται κεντρικά το υπουργείο Οικονομικών και τα υπόλοιπα 4 δισ. ευρώ σε έσοδα που έχουν αντληθεί από τις εξόδους της Ελλάδος στις αγορές.

Από αυτά τα διαθέσιμα των 20 δισ. ευρώ τα 4,2 δισ. ευρώ βρίσκονται κατατεθειμένα στις εμπορικές τράπεζες. Για να καταλάβει κανείς πόσο μεγάλη είναι αυτή η καταθετική εισφορά του Δημοσίου για τις τράπεζες αξίζει να σημειωθεί πως το κενό ρευστότητας των τραπεζών είναι σήμερα στα 31,5 δισ. ευρώ.

Το έλλειμμα ρευστότητας είναι η διαφορά μεταξύ του ύψους των καταθέσεων των τραπεζών και των δανείων τους. Σήμερα η Τράπεζα Πειραιώς έχει καταθέσεις 42,7 δισ. ευρώ, αλλά και δάνεια 60,26 δισ. ευρώ, ήτοι εμφανίζει κενό ρευστότητας 17,56 δισ. ευρώ. Η Eurobank έχει έλλειμμα ρευστότητας 13,4 δισ. ευρώ, καθώς διαθέτει καταθέσεις 33,8 δισ. ευρώ και χορηγήσεις 47,2 δισ. ευρώ. Η Alpha Bank έχει καταθέσεις 34,8 δισ. ευρώ και δάνεια 43,3 δισ. ευρώ, ήτοι εμφανίζει έλλειμμα ρευστότητας 8,5 δισ. ευρώ. Σε πολύ καλύτερη θέση είναι η Εθνική Τράπεζα με δάνεια 42,3 δισ. ευρώ, καταθέσεις 40,2 δισ. ευρώ και συνολικό έλλειμμα ρευστότητας μόλις 2,1 δισ. ευρώ.