Εκτύπωση αυτής της σελίδας

''Συναγερμός'' για
την ''τρύπα'' στα
έσοδα του Μαρτίου


Δεν ήταν και το καλύτερο νέο, αυτό που πήρε το οικονομικό επιτελείο από την εκτέλεση του Προϋπολογισμού, αφού πίσω από τη συνολική εικόνα του πρώτου τριμήνου και το υπερπλεόνασμα των 1,2 δις ευρώ, προβάλλει μια «τρύπα» άνω των 300 εκατ. ευρώ στα έσοδα.

Μετά από ένα δίμηνο παχιών αγελάδων, με υπερκάλυψη του στόχου των εσόδων, ο Μάρτιος έδειξε ή μάλλον απέδειξε ότι η συνέχεια θα είναι δύσκολη. Λίγο πριν ξεκινήσει το παζάρι με τους Θεσμούς για το αφορολόγητο, τα αντίμετρα και τις συντάξεις, τα προσωρινά στοιχεία του ΓΛΚ έδειξαν ότι τα καθαρά έσοδα του τακτικού Προϋπολογισμού ανήλθαν σε 2,753 δισ. ευρώ, μειωμένα έναντι του μηναίου στόχου κατά 315 εκατ. ευρώ, ενώ η υστέρηση στα έσοδα του κρατικού Προϋπολογισμού- όπου συμπεριλαμβάνονται οι εισροές του ΠΔΕ- διαμορφώνεται στα 244 εκατ. ευρώ.

Επί του παρόντος, το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να μείνει οχυρωμένο πίσω από την υπεραπόδοση των 594 εκατ. ευρώ (361 εκατ. ευρώ σε όρους «καθαρών» εσόδων), ωστόσο αν η ποιοτική ανάλυση της «τρύπας» των 315 εκατ. ευρώ φανερώσει δομικές αδυναμίες στο συνολικό σχεδιασμό, τότε οι διαβουλεύσεις με τους επικεφαλής των Θεσμών, που ξεκινάνε στο πρώτο 15νθήμερο του Μαΐου, θα γίνουν επί άλλης βάσης.

Όσον αφορά στις δαπάνες, η τεχνική της υποεκτέλεσης, που διευκολύνει σε ταμειακούς όρους το ΓΛΚ, πλέον κινούνται στα όρια του Προϋπολογισμού, άρα το μόνο «μαξιλάρι» είναι το ΠΔΕ και οι πληρωμές του, που διαμορφώνονται 332 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από τις προβλέψεις. 


Πηγή: iefimerida.gr