iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 19 Απριλίου 2024

Ο Τόμσεν ζήτησε
νέα μείωση του
αφορολόγητου


O επικεφαλής τού ΔΝΤ στην Ευρώπη Πολ Τόμσεν επανήλθε στη μόνιμη θέση που εκφράζει εδώ και 8 χρόνια.

Τονίζοντας ότι πρέπει να διευρυνθεί η φορολογική βάση στην Ελλάδα (να μειωθεί το αφορολόγητο, δηλαδή) διότι υπερφορολογείται ένα μικρό ποσοστό των Ελλήνων.

«Η Ελλάδα θα πρέπει να αναθεωρήσει το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής που ακολουθεί, το οποίο βασίζεται στην υπερφορολόγηση μικρής φορολογικής βάσης», τόνισε. «Η ανησυχία μας είναι ότι η τωρινή δημοσιονομική προσαρμογή, που είναι εντυπωσιακή, έχει επιτευχθεί, πιέζοντας πάρα πολύ τις δαπάνες σε επίπεδα που είναι βασικά μη βιώσιμα και στη μεγάλη αύξηση των ήδη υψηλών φορολογικών συντελεστών για μια στενή βάση φορολογουμένων».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον, ο κ. Τόμσεν εξήγησε ότι στόχος του Ταμείου στις συζητήσεις των επόμενων μηνών δεν θα είναι η επίτευξη των στόχων, αλλά η διαμόρφωση φορολογικών πολιτικών με αναπτυξιακό πρόσημο.

Αναφερόμενος στο τέλος τού μνημονίου τον Αύγουστο, σχολίασε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να πετύχει μια «καλή» έξοδο, απέφυγε όμως να απαντήσει στο ερώτημα αν η Αθήνα θα πρέπει να ζητήσει προληπτική γραμμή στήριξης από τους εταίρους. «Η  απόφαση αυτή ανήκει στην ελληνική κυβέρνηση», είπε, και επέμεινε ότι «χρειάζεται να συνεχιστούν οι  μεταρρυθμίσεις».