iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 25 Απριλίου 2024

Σχεδόν αδύνατο να
μη μειωθούν οι
συντάξεις από Ιανουάριο


Την αρνητική στάση της Γερμανίας αλλά και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου καλείται να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση στην προσπάθεια της να ακυρώσει το μετρό της περικοπής των συντάξεων κατά 18% από 1.1.2019.

Ο λόγος είναι πως ακόμη κι αν "βγαίνουν τα νούμερα" και η Ελλάδα επιτυγχάνει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, Βερολίνο και ΔΝΤ εξακολουθούν να θεωρούν πως η μεταρρύθμιση είναι διαρθρωτική.

Το σκεπτικό της ακύρωσης των περικοπών και της ταυτόχρονης ακύρωσης των θετικών αντιμέτρων για το 2019 βρίσκει αντίθετα πολλά μέλη του Euroogroup και ως εκ τούτου είναι απίθανο να τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων. Μια πρώτη εικόνα των διαθέσεων των κρατών που καθορίζουν τις αποφάσεις στο Eurogroup θα αποκομίσει κατά τη σημερινή συνεδρίαση του EWG ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης. 

Το μοναδικό παράθυρο που φαίνεται ότι παραμένει ανοιχτό είναι η αναβολή των περικοπών ή η τμηματική περικοπή των συντάξεων. Πάνω στο σενάριο αυτό εργάζεται ήδη ο επικεφαλής της Κομισιόν στην τρόικα Ντέκλαν Κοστέλο ο όποιος μελετά μεταξύ άλλων το ενδεχόμενο η περικοπή να γίνει σε τρεις ή τέσσερις δόσεις.