iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 28 Μαρτίου 2024

Άνω κάτω
με τις
αναδρομικές συντάξεις


Σε ''βραδυφλεγή βόμβα'' για τον προϋπολογισμό άνω των 8 δισ. ευρώ εξελίσσεται το θέμα της επιστροφής των αναδρομικών μετά την ανατροπή που έφερε η απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του κράτους να μην ασκήσει έφεση στις πρωτόδικες αποφάσεις που δικαιώνουν τους συνταξιούχους για τις περικοπές το 2011 και 2012.

Η δημοσιονομική βόμβα αποτιμάται -σύμφωνα με τα Νέα- σε ποσό πάνω από 8 δισ. ευρώ ενώ ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Τάσος Πετρόπουλος έχει ανεβάσει το κόστος των αναδρομικών στα 9 δισ. ευρώ.

Μάλιστα προτρέποντας τους συνταξιούχους να μην κάνουν αγωγές αλλά αιτήσεις στον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΠ ο κ. Πετρόπουλος είχε υποστηρίξει ότι το Δημόσιο θα ασκήσει έφεση. Αυτά τα δεδομένα ήρθε να ανατρέψει η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με βάση την οποία δεν είναι σκόπιμες οι εφέσεις σε πρωτόδικες αποφάσεις όταν αυτές είναι εναρμονισμένες με την απόφαση του ΣτΕ.

Υπενθυμίζεται ότι το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, επιδίκασε σε δύο συνταξιούχους της ΔΕΗ πόσο σχεδόν 3.400 ευρώ, που είχαν περικοπεί με βάση τους νομούς 4051 και 4093 του 2012, τους νόμους δηλαδή που το ΣτΕ έχει κρίνει αντισυνταγματικούς.

Το δικαστήριο αναγνωρίζει την υποχρέωση του εναγόμενου ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (νυν ΕΦΚΑ) να καταβάλει στους δύο συνταξιούχους το ποσό των 3.386 ευρώ νομιμοτόκως (6% ετησίως) από την επίδοση της αγωγής.