iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 29 Μαρτίου 2024

Γενέθλια
είκοσι ετών
για το ευρώ


«Το ενιαίο νόμισμα αψήφησε τους επικριτές του, αλλά η έλλειψη μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της προσφοράς απειλεί το μέλλον του.

Το ευρώ εορτάζει τα 20 έτη του και αυτό αποτελεί μεγάλο επίτευγμα. Η δημιουργία της νομισματικής ένωσης αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα στη μεταπολεμική Ευρώπη μαζί με τη δημιουργία της Ενιαίας Αγοράς, τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και την επανένωση της Γερμανίας» γράφει η αμερικανική Wall Street Journal.

Η διάρκεια του ευρώ είναι το πιο αξιοσημείωτο γεγονός δεδομένων των απαιτήσεων που θέτει για τα μέλη του σε αντάλλαγμα για μια υπόσχεση που παραμένει εν μέρει υλοποιημένη, κάτι που έχει αναστατώσει το ενιαίο νόμισμα και εξακολουθεί να απειλεί με τη διάλυσή του. Οι οικονομολόγοι και οι αναλυτές εξακολουθούν να ισχυρίζονται ότι το μοιραίο ελάττωμα του ευρώ είναι ότι οι αδύναμες οικονομίες δεν μπορούν να προχωρήσουν σε υποτίμηση και να οδηγηθούν στην ευημερία. Οι Έλληνες έχουν πολλούς και δίκαιους λόγους να αντιδρούν με την οικονομική κακοδιαχείριση των Βρυξελλών. Ωστόσο, στο ζενίθ της κρίσης τους, το 2015, ανυπομονούσαν να μεταφέρουν τα ευρώ τους στο εξωτερικό προκειμένου να διαφυλάξουν τις αποταμιεύσεις τους από μια επάνοδο της δραχμής. Κανένα κράτος δεν κατόρθωσε να καταλήξει σε συναίνεση για αποχώρηση, ακόμα και εν μέσω της ανόδου λαϊκιστικών και εθνικιστικών δυνάμεων. Το 85% των Ιρλανδών, το 64% των Πορτογάλων, το 62% των Ισπανών και το 60% των Ελλήνων δηλώνουν ότι το ευρώ είναι καλό για τις χώρες τους σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου.