iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 19 Απριλίου 2024

''Στον αέρα''
κατώτατος μισθός
και ''κόκκινα'' δάνεια


Μετά από τρεις ημέρες διαπραγματεύσεων, «στον αέρα» παραμένουν οι ρυθμίσεις χρεών προς την εφορία και σχεδόν όλα τα μέτωπα στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους απεσταλμένους των δανειστών που συντάσσουν την 2η έκθεση μεταμνημονιακής αξιολόγησης για την χώρα μας.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών δείχνουν ότι ανησυχούν έντονα για το ύψος της αυξήσεως που σχεδιάζει να ανακοινώσει η κυβέρνηση στον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ (η οποία με βάση τις προτάσεις της επιτροπής εμπειρογνωμόνων μπορεί να κυμαίνεται από 5% έως 10%). Ζυγίζουν τις αρνητικές επιπτώσεις και συνιστούν λελογισμένες αυξήσεις.

Αδυναμία της κυβέρνησης να δώσει απαντήσεις στις ανησυχίες των δανειστών καταγράφεται και σχεδόν σε όλα τα άλλα ζητήματα. Δεν απέκλειαν μάλιστα και το ενδεχόμενο εκπλήρωσης των 16 μνημονιακών δεσμεύσεων, ή και παράτασης του νόμου Κατσέλη. Στο οικονομικό επιτελείο παραδέχονται πως οι δανειστές θα ενοχληθούν αν δεν καλύψουν έγκαιρα και τις 16 δεσμεύσεις. Επί της ουσίας όμως, μέχρι την Παρασκευή δεν φαίνεται πως θα έχει υπάρξει συμφωνία ούτε για το σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια –καθώς δεν θα είναι μέρος της έκθεσης- ούτε όμως για τις 120 δόσεις προς την εφορία, καθώς δεν έχει κατατεθεί καμία πρόταση ως τώρα στους επικεφαλής των πιστωτών.