Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έρευνα της ευρωπαικής
επιτροπής για
την οικονομία


Βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο προκύπτει από την έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. 

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δείκτης οικονομικού κλίματος (Economic Sentiment Indicator, ESI) αυξήθηκε στις 101,3 μονάδες από 99,6 μονάδες τον Ιανουάριο. Αντίθετα, στην Ευρωζώνη και την ΕΕ, ο δείκτης υποχώρησε κατά 0,2 και 0,9 μονάδες στις 106,1 και 105,3 μονάδες, αντίστοιχα.

Η αύξηση του ESI στην Ελλάδα προέκυψε από τη βελτίωση της εμπιστοσύνης στους τομείς της βιομηχανίας (στις -1,2 μονάδες από -4,6 τον Ιανουάριο) και των υπηρεσιών (στις 6,1 από -1,6 μονάδες), ενώ χαμηλότερη ήταν η εμπιστοσύνη στους τομείς του λιανικού εμπορίου (13,3 από 23,0 μονάδες) και των κατασκευών (-61,3 από -51,3 μονάδες) καθώς και η καταναλωτική εμπιστοσύνη (-33,3 από -28,3 μονάδες).

Η μικρή μείωση του ESI της Ευρωζώνης προέκυψε από την εξασθένιση της εμπιστοσύνης στον βιομηχανικό και τον κατασκευαστικό τομέα και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στον τομέα των υπηρεσιών καθώς και, σε μικρότερο βαθμό, στον τομέα του εμπορίου και την καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, ο ESI βελτιώθηκε μόνο στην Ολλανδία (+3,0 μονάδες), ενώ μειώθηκε στη Γαλλία (-0,9) και την Ιταλία (-1,6) και παρέμεινε πρακτικά αμετάβλητος στη Γερμανία (-0,1) και την Ισπανία (+0,0).