iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τρίτη - 23 Απριλίου 2024

''Πύραυλος''
οι τραπεζικές
μετοχές


Με κέρδη της τάξης του 47% από τα χαμηλά του Ιανουαρίου οι τραπεζικές μετοχές έχουν πραγματοποιήσει ένα εντυπωσιακό ράλι με τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς να έχει υπερδιπλασιάσει την τιμή της (από τα χαμηλά του Ιανουαρίου) αποκομίζοντας κέρδη +116% και ακολουθούν με +66% η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, με +43% η Alpha Bank και με +41% η Eurobank.

Πού οφείλεται αυτή η εντυπωσιακή άνοδος και ποιες εξελίξεις οδηγούν το ράλι; Στην ερώτηση αυτή δίνει την απάντηση της η Wood & Company ξεχωρίζοντας τις δέκα βασικές αιτίες που οδηγούν το ράλι ενώ παραμένει αισιόδοξη για την συνέχεια.

-- Η υποχώρηση των τιμών των τραπεζικών μετοχών κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018 ήταν υπερβολική οπότε το ανοδικό άλμα ήρθε να αποκαταστήσει τις αποτιμήσεις σε πιο φυσιολογικά επίπεδα. 

-- Asset Protection Scheme, η προώθηση του σχεδίου του ΤΧΣ. Η στήριξη που έχει εξασφαλίσει το σχέδιο του ΤΧΣ για τηνμείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από την κυβέρνηση, η οποία το έχει προωθήσει στην DG Comp προκειμένου να λάβει την απαιτούμενη έγκριση, είναι βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. 

-- Το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος για τη μείωση των NPEs που επίσης προωθείται. Το Υπουργείο Οικονομικών μαζί με την ΤτΕ έχουν συστήσει κοινή ομάδα εργασίας για την προώθηση του σχεδίου. 

-- Μείωση απαιτήσεων στο πλαίσιο του Πυλώνα 2 για την Πειραιώς. Σε όλα τα κύρια θέματα (νόμος για τον αναβαλλόμενο φόρο, stress tests, στόχοι μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων) ο SSM έχει αποδειχθεί ευέλικτος και διατεθειμένος να δώσει χρόνο στις ελληνικές τράπεζες για να λύσουν τα προβλήματά τους. 

-- Οι εξελίξεις στην Εθνική Τράπεζα και το Titlos. Η τιμή της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας υπό-απέδωσε σημαντικά στη διάρκεια του 2018 στον απόηχο των αδύναμων προ προβλέψεων κερδών. 

-- Βελτίωση της ρευστότητας των τραπεζών. Η καθαρή σχέση δανείων προς καταθέσεις είναι πλέον κάτω του 100%.

-- Βελτίωση των μακροοικονομικών προοπτικών. Το ελληνικό μακροοικονομικό περιβάλλον εμφανίζεται καθησυχαστικό και είναι αποσυνδεδεμένο από την ενδεχόμενη επιβράδυνση στην Ευρωζώνη. 

-- Μειωμένος πολιτικός κίνδυνος. Η Ελλάδα, κατά τη γνώμη της Wood, εμφανίζει μειωμένο πολιτικό κίνδυνο, καθώς κυβέρνηση και αντιπολίτευση υποστηρίζουν την τρέχουσα οικονομική πορεία. 

-- Μειωμένα επιτόκια των κρατικών ομολόγων. Το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου έπεσε στο 3,7% από 4,5% που ήταν στα τέλη του 2018. Η υποχώρηση αυτή μειώνει το κόστος για τις ελληνικές τράπεζες, διευκολύνει την πρόσβαση της χώρας στις διεθνείς αγορές και μεγαλώνει περαιτέρω το ήδη ισχυρό κεφαλαιακό απόθεμα των περίπου 30 δισ. ευρώ.

ΠΗΓΗ economistas.gr