iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τετάρτη - 24 Απριλίου 2024

''Ναυάγιο'' ξανά
για την
πρώτη κατοικία


Άκαρπες απέβησαν τελικά οι απανωτές τηλεδιασκέψεις Αθήνας – Βρυξελλών για το πλαίσιο προστασίας της κύριας κατοικίας των δανειοληπτών, που θα διαδεχθεί εκείνο του νόμου Κατσέλη που τερματίστηκε προ μηνός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το EuroWorkingGroup ασχολήθηκε ελάχιστα με το σχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση, επειδή οι τεχνικές συζητήσεις με τους θεσμούς δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Και χωρίς συμφωνία ακόμα, το Μέγαρο Μαξίμου διατείνεται ότι θα καταθέσει σήμερα στη Βουλή το σχέδιό της μονομερώς, για να ψηφιστεί στη Βουλή ως την Πέμπτη ή Παρασκευή το αργότερο. Το ίδιο απειλούσε πως θα είχε κάνει και την περασμένη Παρασκευή, αλλά η απειλή έμεινε στον αέρα. Θα αιωρείται ενδεχομένως έως και την Παρασκευή 5 Απριλίου που συνεδριάζει το Eurogroup στο Βουκουρέστι.

Αν το κάνει πράξη τελικά, θα δείξει αν προτιμά να πάρει τότε την δόση του 1 δισ. ευρώ με συμβιβασμούς για να μην ταράξει το αφήγημα της ομαλής επιστροφής στις αγορές, ή αν σκέφτεται πως ο πολιτικός χρόνος ως τις εκλογές τελειώνει και επιλέγει επικοινωνιακά την ρήξη. Όλα αυτά θα αποτελέσουν το πολιτικό deal της κυβέρνησης με τους ευρωπαίους, για το διάστημα από τις 5 Απριλίου έως τις ευρωεκλογές του Μαΐου.