iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 28 Μαρτίου 2024

Το γεωλογικό θαύμα
ανάμεσα σε δεκάδες
ουρανοξύστες (εικόνες)


Η πρόταση εργολάβων να γκρεμιστεί ο εκπληκτικός μονόλιθος εκατομμυρίων ετών και να γίνουν στη θέση του ουρανοξύστες, έπεσε το κενό από τις αρμόδιες αρχές της Βομβάης, έστω και αν αυτό το μοναδικό μνημείο, δεν έχει την προβολή και την αντιμετώπιση που του αξίζει.

Ο βράχος από βασάλτη σχηματίσθηκε όταν λιωμένη λάβα πιέστηκε και ξεπήδησε από τα έγκατα της Γης, κατά τη διάρκεια της Μεσοζωικής Εποχής, πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια. Είναι παρόμοιος με τον Πύργο του Διαβόλου στην Αμερική.

Βρίσκεται στην περιοχή Αντέρι, ένα προάστιο στα βόρεια της πόλης, και οι ντόπιοι τον ονομάζουν Γκίλμπερτ Χιλ. Ένα όνομα που κανείς δεν είναι σίγουρος από πού προέρχεται.

Κάποιοι λένε ότι ότι πήρε το όνομά του από τον Αμερικανό γεωλόγο Γκρόουβ Καρλ Γκίλπμερτ και άλλοι από έναν Βρετανό αξιωματικό.

Ο Gilbert Hill κηρύχθηκε Εθνικός Δρυμός το 1952 από την Κεντρική Κυβέρνηση. Το 2007, μετά από χρόνια άσκησης πίεσης από τους γεωλόγους, ο λόφος χαρακτηρίστηκε ως πολιτιστική κληρονομιά και απαγορεύτηκαν όλες οι δραστηριότητες λατόμευσης γύρω από το μνημείο.

Στην κορυφή του μονόλιθου έχουν χτιστεί δύο ινδουιστικοί ναοί, στους οποίους φτάνει κανείς με μία απότομη σκάλα που είναι σκαλισμένη στον βράχο.

Σήμερα, ο λόφος περιβάλλεται από ψηλά συγκροτήματα διαμερισμάτων σχεδόν το ίδιο ύψος με αυτόν, με αποτέλεσμα να μην είναι ορατός σε άλλους, εκτός από όσους ζουν στη γειτονιά του…

Ο Gilbert Hill, στην ουσία, είναι ο παλαιότερος… ουρανοξύστης στη Βομβάη, από την εποχή που η Ινδία ήταν ακόμα νησί.

Η συνειδητοποίηση των Ινδών σχετικά με αυτό το φυσικό θαύμα είναι χαμηλή. Τα μαθήματα γεωγραφίας στα σχολεία δεν διδάσκουν την ύπαρξή του, ενώ δεν υπάρχουν ξεναγοί στην πόλη για να φέρνουν τους τουρίστες στην περιοχή.

Για χρόνια, οι ενδιαφερόμενοι πολίτες ζήτησαν από την τοπική κυβέρνηση να χτίσει έναν προστατευτικό τοίχο γύρω από την περιοχή και να αναπτύξει τον μονόλιθο ως τουριστικό αξιοθέατο, αλλά τα αιτήματά τους δεν έχουν ικανοποιηθεί.

Οι δύο ναοί που χτίστηκαν στην κορυφή του, είναι τα μόνα πράγματα που προστατεύουν αυτό το γεωλογικό θαύμα από την πλήρη καταστροφή.

Πηγή: Snoopit24