iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 19 Απριλίου 2024

Η παραλία με
το μυστηριώδες
δάσος (εικόνες)


Το δάσος που «αναδύεται» μετά από ισχυρές καταιγίδες προκαλεί επιστημονικό ενδιαφέρον.

Τα αρχαία δέντρα που σκεπάζονται από τη θάλασσα, ξεπροβάλλουν από την άμμο σαν τα πτερύγια του καρχαρία, σε παραλία του κόλπου Κάρντιγκαν στο Ένισλας , κοντά στο Μπορθ της Ουαλίας.

Τον Μάιο του 2019 ήταν η τελευταία φορά που τα κούτσουρα από το δάσος βγήκαν στην επιφάνεια, μετά από μια καταιγίδα, ενώ οι συνθήκες οι οποίες διαμορφώνονται από την κλιματική αλλαγή, «υπόσχονται» να το εμφανίζουν όλο και συχνότερα.

Η παραλία αυτή, σύμφωνα με τους γεωλόγους οι οποίοι μελετούν την περιοχή, ήταν πριν από χιλιάδες χρόνια λιβάδια και αργότερα ένα δάσος.

Όπως περιγράφει ο γεωαρχαιολόγος Μάρτιν Μπέιτς (Martin Bates), «όταν το δάσος είναι εκτεθειμένο, αποτελεί ένα θαυμάσιο θέαμα. Είναι μια μεγάλη, σκούρα καφέ μάζα, η οποία εκτείνεται σε μεγάλη απόσταση».

Οι ερευνητές γνωρίζουν ότι η περιοχή ήταν λιβάδια πριν από το δάσος και ότι τα δέντρα έχουν ηλικία περίπου 6000 ετών. Στη συνέχεια, περίπου πριν από 4500 χρόνια τα δέντρα ξεράθηκαν καθώς τα επίπεδα της θάλασσας αυξήθηκαν.

«Θα ήταν ένα παράξενο μέρος με τα νεκρά δέντρα να βρίσκονται στη θέση τους μέσα σε τούφες γρασιδιού, ενώ οι ρίζες τους πνίγονται σε θαλασσινό νερό», λέει ο Bates.

Οι κορμοί των δέντρων ανακατεύονται με ένα στρώμα λάσπης πάχους περίπου 10 μέτρων. Κάτω από αυτήν υπάρχει ένα άλλο στρώμα από πηλό και λάσπη περίπου 30 μέτρα βάθος.

Κάθε φορά που τα κύματα εκθέτουν το δάσος, «πρέπει να είσαι αρκετά γρήγορος και αποτελεσματικός στο χτένισμα της ακτής για να καταγράψεις νέα αξιοθέατα πριν σκεπαστεί ξανά».

Μετά από μια μεγάλη καταιγίδα, προσθέτει ο Bates, είναι συνήθως θέμα δύο ή τριών μηνών πριν η άμμος καλύψει πλήρως τα κούτσουρα και πάλι.

Πηγή: Snoopit24