iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 19 Απριλίου 2024

Το πλοίο βιβλιοθήκη
που λειτουργεί εδώ
και 70 χρόνια (εικόνες)


Μοιράζει βιβλία σε απομονωμένα νησιά επί 70 χρόνια!

Το μπουκμπότεν είναι η πλωτή βιβλιοθήκη στη Σουηδία, η οποία μεταφέρει βιβλία στους κατοίκους των απομακρυσμένων νησιών, καταπολεμώντας τον αναλφαβητισμό (η Σκανδιναβία έχει από τα υψηλότερα ποσοστά στον κόσμο), βοηθώντας παράλληλα στην ψυχαγωγία μικρών και μεγάλων.

Κάθε άνοιξη και φθινόπωρο από το 1953, η Βιβλιοθήκη της Στοκχόλμης μισθώνει ένα σκάφος για μια εβδομάδα, το φορτώνει με βιβλία και τα παραδίδει σε περίπου 23 κατοικημένα νησιά.

Όταν το σκάφος «Epos»δέσει στο λιμάνι, οι κάτοικοι ανεβαίνουν στο πλοίο, για να επιστρέψουν τα βιβλία που δανείστηκαν κατά την τελευταία επίσκεψη και να ελέγξουν τις νεότερες προσφορές της βιβλιοθήκης.

Το σκάφος μεταφέρει περίπου 5.000 βιβλία κάθε φορά, και οι κάτοικοι μπορούν να υποβάλουν αιτήματα για μελλοντικές επιθυμίες. Οι τρεις ή τέσσερις εθελοντές βιβλιοθηκονόμοι, οι οποίοι εργάζονται στο πλοίο, λένε ότι, όπως θα περίμενε κανείς, οι πιο πρόσφατοι τίτλοι βιβλίων έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση.

Το 2018, η Μαρία Αντερχάγκεν ανέλαβε τη διαχείριση του bokbaten – εν μέρει- επειδή είχε το μεγαλύτερο υπόγειο στην πόλη και μπορούσε να αποθηκεύσει όλα τα βιβλία μεταξύ των ταξιδιών.

Στο εσωτερικό του πλοίου υπάρχουν ψηλά ξύλινα ράφια, μεγάλα τραπέζια, καροτσάκια για μεταφορά βιβλίων, μακρύ τραπέζι για έλεγχο και σημειώσεις διαφόρων γεγονότων που είναι κολλημένες στον τοίχο.

Υπάρχουν βιβλία για παιδιά, δημοφιλή θρίλερ, βιβλία μεγάλου μεγέθους, κείμενα για την ιστορία και την επιστήμη, αλλά και εκδόσεις για το πλέξιμο, βιβλία μαγειρικής και ηχητικά βιβλία.

Δεδομένου ότι οι κάτοικοι των νησιών μπορούν να παραγγείλουν αντίγραφα εκ των προτέρων, κιβώτια βιβλίων στοιβάζονται γύρω από το σκάφος, τα οποία περιμένουν να παραδοθούν.

Το πλοίο ξεκίνησε ως υπηρεσία μάθησης για τους αλιείς και τους εργαζόμενους σε νησιά, αλλά επεκτάθηκε για να εξυπηρετήσει κατοίκους, οι οποίοι προτιμούν να διαβάζουν αντίγραφα σε ηλεκτρονικά ή ακουστικά βιβλία.

Σύμφωνα με τη μελέτη του 2010, η πλωτή βιβλιοθήκη έχει μεγάλη αξία για τα παιδιά και τους ενήλικες, επειδή μπορούν έτσι να συμμετάσχουν στη σύγχρονη δημόσια βιβλιοθήκη.

Πηγή:Snoopit24