iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 19 Απριλίου 2024

Αυτός είναι ο πιο
απότομος δρόμος
του πλανήτη (βίντεο)


Απαγορεύεται η κυκλοφορία οχημάτων σε αυτόν τον δρόμο, σε κάποια σημεία, για λόγους ασφαλείας!

Το Χάρλεχ είναι μια μικρή πόλη, η οποία βρίσκεται στους λόφους της Βόρειας Ουαλίας, και μπορεί να υπερηφανεύεται για μια όμορφη παραλία, ένα κάστρο του 13ου αιώνα και μια εκπληκτική πανοραμική θέα.

Αλλά η πόλη μπορεί τώρα να προσθέσει και κάτι άλλο στη λίστα της, τον «πιο απότομο δρόμο του κόσμου», ο οποίος συμπεριλήφθηκε στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες.

Ο Φορντ Πεν Λιχ, ένας φιδωτός στενός δρόμος μέσα από την πόλη, έχει κλίση 37,45%, εκτοπίζοντας από την πρώτη θέση την Μπάλντουιν Στριτ, στο Ντάνεντιν, με κλίση μικρότερη κατά 2,5%.

Πώς μετράται ο δρόμος; Η εγγραφή μετράται με βάση το πιο απότομο τμήμα (ύψιστης κλίσης) σε απόσταση 10 μέτρων. Εάν ληφθεί η μέση απότομη κλίση, θα μπορούσατε να έχετε έναν δρόμο όπου ένα τμήμα είναι εξαιρετικά απότομο και το υπόλοιπο είναι επίπεδο, κάτι που δεν είναι μια δίκαιη εκτίμηση.

Έτσι, η κλίση μετράται στο δρόμο ανά 10 μέτρα και από εκεί προκύπτει η συνολική κλίση.

Ο Ffordd Pen Llech είναι ένας από τους δύο δρόμους που περιβάλλουν το κάστρο Harlech, το άλλο σημαντικό σημείο της πόλης.

Ο δρόμος κατεβαίνει από τον βράχο που συνδέει το υψηλότερο κέντρο της πόλης με το σιδηροδρομικό σταθμό κοντά στο επίπεδο της θάλασσας.

Η αναρρίχηση είναι μήκους 330 μέτρων, η οποία έχει μέση κλίση μόνο στο 15%, αλλά τμήματα του δρόμου φτάνουν στο εντυπωσιακό 37,5%.

Το Ffordd Pen Llech είναι τόσο απότομο ώστε τα οχήματα απαγορεύεται να περνούν από ορισμένα τμήματα για λόγους ασφάλειας. Για να αποφευχθούν προβλήματα το βόρειο μισό γίνεται ένας δρόμος μονής κατεύθυνσης με την κυκλοφορία προς τα κάτω.

Ο υπεύθυνος για την απόκτηση του τίτλου είναι ο κάτοικος Γκούιν Χέντλεϊ, ο οποίος ήταν πεπεισμένος ότι ο Ffordd Pen Llech είχε μια πολύ απότομη κλίση, όταν κατέβαινε με το αυτοκίνητο του.

Όταν μπήκε στο Διαδίκτυο για να ερευνήσει το θέμα, διαπίστωσε ότι είχε πιο απότομη κλίση από τον κάτοχο του ρεκόρ Γκίνες. Για χάρη της περιοχής ξεκίνησε τις διαδικασίες για αναγνώριση της πρωτιάς.