iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 28 Μαρτίου 2024

O κεκλιμένος φάρος
που έγινε σύμβολο
ανθεκτικότητας (εικόνες)


Στη μικρή παραθαλάσσια πόλη Πουέρτο Μορέλος στο Μεξικό, ορόσημο είναι ένας φάρος λευκός με μπλε γραμμές, ο οποίος γέρνει σε μεγάλο βαθμό και νομίζεις ότι όπου νάναι θα πέσει. Ωστόσο, διαψεύδει επί χρόνια αυτές τις εκτιμήσεις.

Η πόλη έχει μια ταραγμένη ιστορία σχετικά με τους φάρους της, καθώς οι τυφώνες την χτυπούν συχνά και γκρεμίζουν ό,τι φτιάχνουν οι κάτοικοι.

Ο πρώτος φάρος χρονολογείται από το 1905, αν και φαίνεται ότι δεν ήταν τίποτε περισσότερο από ένα φως επάνω σε ένα μεταλλικό στύλο.

Ο δεύτερος, περίπου 10 μέτρα ψηλός, χτίστηκε από τσιμέντο σχεδόν στην ίδια τοποθεσία, ακριβώς πάνω στην παραλία, το 1946.

Βαμμένος λευκός και μπλε χτυπήθηκε από τον τυφώνα Beulah το 1967. Η ισχύς αυτής της καταιγίδας βούλιαξε τα θεμέλια του φάρου, προκαλώντας την ανεπανάληπτη κεκλιμένη εμφάνισή του.

Λίγες δεκαετίες αργότερα, το El Faro Inclinado (ο Φάρος που γέρνει) ήταν ακόμα παρών. Όταν φτιάχτηκε αυτοκινητόδρομος στο Πουέρτο Μορέλος, οι τοπικές αρχές έφεραν ένα τρακτέρ, για να προσπαθήσουν να τον γκρεμίσουν.

Όμως, λόγω του τρόπου με τον οποίο η βάση του είχε βουλιάξει, αλλά και λόγω της τοποθεσίας της κατασκευής κατά μήκος της αμμώδους παραλίας, το τρακτέρ δεν μπόρεσε να μετακινήσει τον φάρο.

Έτσι, αποφασίστηκε να σταματήσει κάθε προσπάθεια και να μείνει όπως έχει.

Εξαιτίας της στενής εγγύτητας της παραλίας με τον Μεσοαμερικανικό κοραλλιογενή ύφαλο, έπρεπε να κατασκευαστεί ένας φάρος αντικατάστασης του κεκλιμένου και έγινε το 1968.

Και αυτός χτυπήθηκε από τον τυφώνα Wilma το 2005. Η ανακαίνιση και η αυτοματοποίηση του ολοκληρώθηκαν 2016, και συνεχίζει να προειδοποιεί τα εισερχόμενα σκάφη για την παρουσία του υφάλου.

Όμως, αυτός που δεν παθαίνει τίποτα, όσοι τυφώνες και αν χτυπούν την περιοχή, είναι ο «κεκλιμένος φάρος», ο οποίος θεωρείται δικαιολογημένα σύμβολο ανθεκτικότητας, και βέβαια τουριστικός προορισμός…

Πηγή:Snoopit24