iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 19 Απριλίου 2024

Αυτά είναι τα ασφαλέστερα
μέρη σε περίπτωση
παγκόσμιας καταστροφής


Υπάρχει προοπτική διάσωσης σε περίπτωση που συμβεί μια πανδημία στην ανθρωπότητα ή κάποιο άλλο είδος κρίσης που ενδέχεται να απειλήσει την ανθρωπότητα με εξαφάνιση;

Αυτό ήταν το αντικείμενο έρευνας επιστημόνων, οι οποίοι έχουν εντοπίσει και μάλιστα έχουν κατατάξει τα δυνητικά καλύτερα νησιωτικά καταφύγια σε μια τέτοια κρίση.

Τοποθεσίες που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν καλύτερα την μακροπρόθεσμη ανθρώπινη επιβίωση ενόψει καταστροφικών πανδημιών και άλλων πιθανών απειλών.

Μπορεί να ακούγεται σενάριο από ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά η ομάδα των ερευνητών προειδοποιεί ότι οι κίνδυνοι, αν και δεν είναι επικείμενοι, είναι απολύτως εύλογοι.

«Οι ανακαλύψεις στη βιοτεχνολογία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια γενετικά τροποποιημένη πανδημία που απειλεί την επιβίωση του είδους μας», λέει ο γιατρός Νικ Γουίλσον (Nick Wilson) από το Πανεπιστήμιο Οτάγκο (Otago) στη Νέα Ζηλανδία.

«Αν και οι φορείς της νόσου μπορούν εύκολα να παρακάμψουν τα χερσαία σύνορα, ένα κλειστό αυτόνομο νησί θα μπορούσε να φιλοξενήσει έναν απομονωμένο, τεχνολογικά ικανό πληθυσμό, ο οποίος θα μπορούσε να επαναδημιουργήσει τη Γη μετά από μια καταστροφή».

Για να εντοπιστούν τα πιο αποτελεσματικά καταφύγια σε μια τέτοια κρίση, οι ερευνητές δεν εξέτασαν μικρά νησιά. Αν και οι μικροί πληθυσμοί σε απομονωμένες νησίδες μπορούν να επιβιώσουν χωρίς βοήθεια, δεν διαθέτουν όμως ποικίλο φάσμα γνώσεων και δεν θα είναι σε θέση να αναδημιουργήσουν αποτελεσματικά έναν σύγχρονο τεχνολογικό πολιτισμό, λένε οι ερευνητές.

Λόγω αυτής της εκτίμησης η ομάδα εξέτασε μόνο ανεξάρτητα κυρίαρχα κράτη αναγνωρισμένα από τα Ηνωμένα Έθνη, χωρίς σύνορα με άλλα κράτη και με πληθυσμούς άνω των 250.000 ατόμων.

Πέρα από αυτό, οι ερευνητές έπρεπε επίσης να λάβουν υπόψη και άλλα χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα αποτελεσματικό νησιωτικό καταφύγιο σε ένα σενάριο κρίσης, όπως τα χαρακτηριστικά του πληθυσμού, η φυσική τοποθεσία, οι φυσικοί πόροι, τα πολιτικά και κοινωνικά στοιχεία της κοινωνίας.

Έτσι κατέληξαν σε μια λίστα με 20 από τα πιο αποτελεσματικά νησιωτικά καταφύγια, αλλά μόνο τρία ξεχώρισαν με βάση τη βαθμολογία από 0 έως 1.

«Τα νησιά της Αυστραλίας (0,71), η Νέα Ζηλανδία (0,68) και η Ισλανδία (0,64), φαίνεται ότι έχουν τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για να λειτουργήσουν ως αποτελεσματικά καταφύγια ενόψει μιας παγκόσμιας καταστροφικής», γράφουν οι ερευνητές στη μελέτη τους.

Εκτός από αυτά τα τρία, τα άλλα νησιώτικα καταφύγια στις 20 κορυφαίες βαθμολογίες έφτασαν λιγότερο από 0,50, καθιστώντας την Ιαπωνία, τα Μπαρμπάντος, την Κούβα, τα Φίτζι, την Τζαμάικα και άλλα, λιγότερο κατάλληλα για την εξασφάλιση της επιβίωσης της ανθρωπότητας.

Ορισμένες χώρες ενδέχεται να μπορέσουν να βελτιώσουν την κατάταξή τους εάν αυξήσουν την παραγωγή τροφίμων και ενέργειας, όπως λέει η ομάδα, ενώ άλλα νησιωτικά έθνη ενδέχεται να έχουν κολλήσει λόγω της πολιτικής αστάθειας τους ή λόγω έκθεσης σε πράγματα όπως οι φυσικοί περιβαλλοντικοί κίνδυνοι.

Οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι η μεθοδολογία τους μπορεί να περιλαμβάνει ορισμένες ελλείψεις, οι οποίες μπορούν να βελτιωθούν σε περαιτέρω έρευνες και θεωρούν ότι οι συνέπειες των μελλοντικών κλιματικών αλλαγών πρέπει επίσης να εξεταστούν σε βάθος.

«Είναι σαν μια ασφαλιστική πολιτική», λέει ο Wilson. «Ελπίζουμε ότι δεν πρέπει ποτέ να το χρησιμοποιήσουμε, αλλά εάν χτυπήσει η καταστροφή, τότε η στρατηγική πρέπει να έχει τεθεί σε εφαρμογή πριν από καιρό».

Τα ευρήματα της έρευνας αναφέρονται στην επιθεώρηση Risk Analysis.

Πηγή: Snoopit24