iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 29 Μαρτίου 2024

Θεέ μου! Τι όλεθρος στην
Αυστραλία! Κι εμείς κοιμόμαστε
αμέριμνοι (εικόνες)


Όλεθρος! Μια ολόκληρη ήπειρος, η Αυστραλία, με μοναδική βιοποικιλότητα καταστρέφεται μέρα με τη μέρα μπροστά στα μάτια μας κι εμείς παρακολουθούμε αμέριμνοι σαν να πρόκειται για κάποιο ντοκιμαντέρ...

Στην ουσία πρόκειται για ένα παγκόσμιο Κόκκινο Λιμανάκι και Μάτι, αλλά γιγαντιαίων διαστάσεων. Εκεί ένας ελεεινός πρωθυπουργός, ο Μόρισον, ο οποίος εκλέχθηκε με ατζέντα κατά της δράσης για την κλιματική αλλαγή, όταν πρωτοξεκίνησαν οι φωτιές, προτίμησε να φύγει για διακοπές στη Χαβάη. Έως χθες είχαν καεί ζωντανά πάνω από 600.000.000 ζώα. Διαβάστε ξανά 600.000.000! 

18 νεκροί, 1500 κατεστραμμένα ολοσχερώς σπίτια μόνο στο NSW την πιο πυκνοκατοικημένη πολιτεία της χώρας, ολόκληρες πόλεις στη φωτιά, 150.000.000 καμένα μέχρι στιγμής στρέμματα στις έξι πολιτείες της χώρας, μια έκταση πολύ μεγαλύτερη από το Βέλγιο και την Αιτή μαζί, τριπλάσια από την έκταση που κάηκε στην Καλιφόρνια το 2018 και έξι φορές μεγαλύτερη από την έκταση που κάηκε το 2019 στον Αμαζόνιο.

Επίσης το ένα τρίτο των κοάλα του NSW σκοτώθηκαν από τις πυρκαγιές ενώ το ένα τρίτο από τις φωλιές τους κάηκε σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού Περιβάλλοντος. Ο αέρας της Καμπέρα, πρωτεύουσας της Κοινοπολιτείας της Αυστραλίας είναι ο πιο μολυσμένος του κόσμου εξαιτίας του καπνού από τις φωτιές που έχει την έκταση της Ευρώπης. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αρκετά είδη ζώων και φυτών θα εξαφανιστούν.

Το κράτος και οι ομοσπονδιακές αρχές προσπαθούν να περιορίσουν τις φωτιές χωρίς αποτέλεσμα εξ αιτίας της παρατεταμένης ξηρασίας και παρά τη συνδρομή εκτός της πυροσβεστικής και των εθελοντών πυροσβεστών, του στρατού, της αεροπορίας και του ναυτικού αλλά πλέον και άλλων χωρών- της Αμερικής, του Καναδά, και της Νέας Ζηλανδίας, Η χώρα είχε την πιο ξηρή καταγεγραμμένη άνοιξη μέχρι τώρα ενώ στα μέσα του Δεκεμβρίου την πιο ζεστή καταγεγραμμένη μέρα με τη μέση θερμοκρασία στη χώρα να φτάνει τους 42 βαθμούς.

Η πρώτη αντίδραση των Αυστραλών ηγετών σε αυτή την χωρίς προηγούμενη εθνική καταστροφή ήταν αντί να υπερασπιστούν την χώρα τους να υπερασπιστούν την βιομηχανία εξόρυξης άνθρακα που αποτελεί και τον μεγάλο χορηγό των δύο μεγάλων κομμάτων. Ενώ οι φλόγες κατέτρωγαν τη χώρα στα μέσα Δεκεμβρίου ο αρχηγός της αντιπολίτευσης έκανε περιοδεία στα ανθρακωρυχεία εκφράζοντας την πλήρη υποστήριξή του στις εξαγωγές άνθρακα, ο δε Αυστραλός πρωθυπουργός έφυγε για διακοπές στη Χαβάη.

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της χώρας συντονισμένος με τον Τράμπ σύμφωνα με τον οποίο δεν υπάρχει κλιματική κρίση έφτασε ακόμα μακρύτερα προτείνοντας ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να απαγορεύσει τις προσπάθειες των περιβαλλοντολογικών ομάδων που πιέζουν τις επιχειρήσεις με διαδηλώσεις και μποϋκοτάζ. 

Οι ουρές σε σούπερ μάρκετ και βενζινάδικα με τους ανθρώπους να αναζητούν προμήθειες είναι ατελείωτες στις περιοχές που έχουν πληγεί ενώ έχουν καταγραφεί ελλείψεις στα ράφια των καταστημάτων με κάτοικους και τουρίστες να μην γνωρίζουν πλέον τι πρέπει να κάνουν. Σαν μην έφταναν αυτά δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα την ώρα που σε ορισμένες περιοχές η καταστροφική μανία της φωτιάς έχει προκαλέσει βλάβες και στα συστήματα υδροδότησης με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να μην έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Τρομάζουν οι διαδικτυακές αναφορές για τις συνέπειες  Η κλιματική καταστροφή που συντελείται στην Αυστραλία θα αφήσει το αποτύπωμα της πάνω σε ολόκληρο τον πλανήτη.