Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το πρώτο ξύλινο
οικολογικό γήπεδο
του πλανήτη (εικόνες)


Το στούντιο Zaha Hadid Architects έχει κερδίσει την άδεια οικοδόμησης του πρώτου ξύλινου ποδοσφαιρικού γηπέδου στον κόσμο, το οποίο θα κατασκευαστεί στο Γκλούσεστερ της Αγγλίας για την ομάδα Forest Green Rovers, η οποία αγωνίζεται σήμερα στην League Two της Αγγλίας.

Όταν ολοκληρωθεί, στοχεύει να είναι το πιο πράσινο γήπεδο ποδοσφαίρου στον πλανήτη, κατασκευασμένο εξολοκλήρου από ξυλεία και τροφοδοτούμενο από βιώσιμες πηγές ενέργειας.

Το γήπεδο που θα μπορούσε να αποτελέσει τουριστικό αξιοθέατο, θα κατασκευαστεί από ξύλο βιώσιμης προέλευσης, συμπεριλαμβανομένης της οροφής και των άλλων επενδύσεων.

Μια διαφανής μεμβράνη θα καλύψει το αγωνιστικό χώρο, επιτρέποντας στο χόρτο να αναπτυχθεί κάτω από το φως του ήλιου και να ελαχιστοποιηθούν οι σκιές, οι οποίες θα μπορούσαν να αποσπάσουν τους ποδοσφαιριστές κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Η ομάδα έχει πρόεδρο τον Ντέιλ Βινς (Dale Vince), ιδρυτή της οικολογικής εταιρείας Ecotricity, ο οποίος δήλωσε ότι «το νέο μας γήπεδο θα έχει το χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα από οποιοδήποτε άλλο στάδιο του κόσμου». Και πρόσθεσε ότι «αυτό θα είναι πραγματικά το πιο πράσινο γήπεδο ποδοσφαίρου που θα υπάρχει».

Επίσης, το γήπεδο θα είναι μέρος του νέου Eco Park, ενός επιχειρηματικού πάρκου πράσινης τεχνολογίας.

Η Forest Green Rovers έχει ήδη ανακηρυχθεί ο πιο πράσινος ποδοσφαιρικό σύλλογος του κόσμου από τη FIFA και τον ΟΗΕ. Οι παίκτες έχουν υιοθετήσει μια βίγκαν δίαιτα, για να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα τους, και σερβίρεται μόνο βίγκαν φαγητό κατά τις ημέρες των αγώνων.

Το σημερινό στάδιο έχει μια οργανική πίσσα χόρτου ποτισμένη με ανακυκλωμένο βρόχινο νερό και χρησιμοποιεί ηλιακούς συλλέκτες, για να τροφοδοτεί τους προβολείς.

Το γρασίδι του γηπέδου κόβεται αυτόματα από ένα ηλεκτρικό «κοτσαδόρο», ο οποίος χρησιμοποιεί την τεχνολογία GPS, και το κομμένο χόρτο δίνεται στους ντόπιους αγρότες, για να το βάζουν στο έδαφός τους.

Πηγή: Snoopit24