iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 20 Απριλίου 2024

Το πιο ιδιαίτερο
ταχυδρομείο του
πλανήτη (εικόνες)


Το πιο περίεργο ταχυδρομείο του πλανήτη λειτουργεί για τους ναυτικούς πάνω από 100 χρόνια.

Οι Αζόρες στον βόρειο Ατλαντικό είναι ένα από τα πιο απομακρυσμένα νησιωτικά συμπλέγματα στον κόσμο. Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 1.500 χιλιομέτρων από τη δυτική ακτή της Πορτογαλίας, αλλά κατέχουν κομβική θέση.

Είναι σχεδόν στο μέσο της θαλάσσιας διαδρομής μεταξύ Βόρειας Αμερικής και Ευρώπης, γεγονός πους τις καθιστά ιδανική στάση για τα ιστιοφόρα, τα οποία διασχίζουν τον Ατλαντικό.

Κάτι που γίνεται επί τριακόσια χρόνια, από τότε που οι Ιησουίτες ιεραπόστολοι άρχισαν να επισκέπτονται τα νησιά στα ταξίδια τους μεταξύ Βραζιλίας και Ασίας.

Σήμερα, χιλιάδες ναύτες αγκυροβολούν στο λιμάνι της Όρτα (Horta), στο νησί Φαϊάλ (Faial), και πηγαίνουν κατευθείαν στο «Peter’s Café Sport», μια περίφημη παμπ, αλλά και ένα εξαιρετικό ταχυδρομείο.

Για πάνω από εκατό χρόνια, οι ναυτικοί απ’ όλο τον κόσμο παίρνουν τα γράμματά τους από το στέκι του νησιού, μια παράδοση που ανέπτυξε ο Ερνέστο Λουρέντσο Αζεβέδο (Ernesto Lourenço S. Azevedo), ο παππούς του Ζοζέ Ενρίκε Αζεβέδο (José Henrique Azevedo), του σημερινού ιδιοκτήτη του «Peter’s Cafe Sport».

Το μαγαζί ονομαζόταν αρχικά «Azorean House» όταν ο Ernesto Azevedo το άνοιξε το 1901, για να πουλήσει παραδοσιακά χειροποίητα αγαθά όπως καλάθια, σχοινιά, κεντημένες δαντέλες και ψάθινα καπέλα, εκτός από τα ποτά.

Ο Ernesto γυρνούσε στο λιμάνι και επισκέπτονταν τα αγκυροβολημένα σκάφη, ρωτώντας από τους ναυτικούς τι θα μπορούσε να τους προσφέρει. Πολλοί από αυτούς τον ρωτούσαν αν θα μπορούσε να κρατήσει την αλληλογραφία τους.

Σύντομα, εξαπλώθηκε η είδηση γύρω από την κοινότητα των ναυτικών ότι θα μπορούσαν να έχετε παραδώσουν και να παραλάβουν τα γράμματα τους από αυτή τη μικρή τρύπα στη Horta.

Το 1918, ο γιος του Ernesto, ο Henrique Azevedo ανέλαβε την επιχείρηση και άλλαξε το όνομά του στο «Café Sport», για να εκφράσει το πάθος του για τον αθλητισμό.

Ο Henrique Azevedo πρωτοστάτησε σε μερικά από τα σπουδαία χαρακτηριστικά που εξακολουθούν να είναι χαρακτηριστικά του σήμερα του μαγαζιού, όπως η επιλογή των επίπλων, ο αετός ως σύμβολο, αλλά και το τζιν, που παραμένει το πιο δημοφιλές ποτό στο μπαρ.

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ένα θωρηκτό του Βασιλικού Ναυτικού της Βρετανίας έφτασε στην Horta μετά από μία βλάβη και πέρασε το υπόλοιπο του πολέμου αγκυροβολημένο στο λιμάνι.

Ο υπεύθυνος προμήθειας του πλοίου είδε μεγάλη ομοιότητα μεταξύ του γιου του, του Peter, και του γιου του Henrique, τον οποίο επίσης άρχισε να φωνάζει Peter. Έτσι, λίγο αργότερα, το Peter έγινε μέρος του ονόματος της παμπ.

Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, το «Peter’s Café Sport» ανέπτυξε πολλές παραδόσεις.

«Υπάρχουν τρία πράγματα που κάνουν οι ναυτικοί όταν έρχονται σε αυτό το νησί», δήλωσε ο José Henrique Azevedo. «Το πρώτο είναι να αφήσεις έναν πίνακα στο λιμάνι».

Λέγεται ότι όποιος δεν αφήνει μια ζωγραφιά προσελκύει κακή τύχη κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Η δεισιδαιμονία αυτή έχει γεμίσει το λιμάνι με μικρά έργα ζωγραφικής και γκράφιτι, σε όλο το πεζοδρόμιο και στους τοίχους.

«Η δεύτερη παράδοση είναι να αφήσουμε εδώ μια σημαία στο μπαρ», πρόσθεσε.

Και υπάρχει μία μάζα σημαιών, οι οποίες δωρήθηκαν από χιλιάδες ναυτικούς, που πέρασαν από το νησί, ήπιαν ένα ποτό ή πήραν την αλληλογραφία τους από το μαγαζί.

«Το τρίτο είναι να υπογράψουν το βιβλίο μας», κατέληξε ο Azevedo.

Ωστόσο, η μακρύτερη και η σημαντικότερη παράδοση είναι η λειτουργία του καφέ σαν ταχυδρομείο. Σε αντίθεση με το επίσημο ταχυδρομικό γραφείο του νησιού, το «Peter’s Café Sport» παραμένει ανοιχτό πολλές ώρες την ημέρα και τη νύχτα, ώστε οι ναυτικοί να μπορούν να πάρουν το ταχυδρομείο τους μόλις φτάσουν στο λιμάνι.

Τους αρέσει επίσης η ιδέα να πίνουν ένα ποτό την ώρα που διαβάζουν τις επιστολές τους, αντί να περιμένουν στην ουρά στο ταχυδρομείο.

Ο José Azevedo δεν χρεώνει τίποτα για αυτό που κάνει, όπως δεν έπαιρναν χρήματα ο πατέρας και παππούς του. Η χαρά της οικοδόμησης φιλίας είναι αυτό που τον παροτρύνει, όπως λέει, να κρατήσει ζωντανή την οικογενειακή παράδοση.

Σε αναγνώριση της υπηρεσίας του καφέ-μπαρ στη διεθνή αλληλογραφία, η Πορτογαλία δημιούργησε το 2004, τρία ειδικά γραμματόσημα αφιερωμένα στο «Peter’s Café Sport».

Πηγή: Snoopit24