iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τρίτη - 16 Απριλίου 2024

Αποκλειστικό. Οι επιστολές
του Σπύρου Λιβαθινού
για τον ΧΥΤΑ Γραμματικού


''Σήμα κινδύνου'' για τη δημιουργία ΧΥΤΑ στο Γραμματικό στέλνει ο Σπύρος Λιβαθινός με τον πλέον επίσημο, ουσιαστικό και τεκμηριωμένο τρόπο. 

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Μαραθώνα και πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, που επί των ημερών της προεδρίας του υπερψηφίστηκαν οι καθοριστικές αποφάσεις για την αποτροπή ΧΥΤΑ στην περιοχή, έστειλε δύο προσωπικές επιστολές σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τις οποίες φέρνει σήμερα αποκλειστικά στο φως της δημοσιότητας η ηλεκτρονική εφημερίδα iselida.gr. Ο κ. Λιβαθινός περιγράφει τη δραματική πραγματικότητα που θα αντιμετωπίσουν χιλιάδες κάτοικοι της βορειοανατολικής Αττικής σε περίπτωση δημιουργίας χώρου υγειονομικής ταφής απορριμμάτων στο Γραμματικό. Ο κ. Λιβαθινός επικαλείται τις δύο καταδικαστικές αποφάσεις στα έργα ΧΥΤΑ, του δημοτικού συμβουλίου Μαραθώνα επί προεδρίας του στις 16 Οκτωβρίου 2014 και 19 Μαίου 2015 με τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία, καθώς και την απόφαση της 15ης Δεκεμβρίου 2015 για κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων.

Ο κ. Λιβαθινός στις 17 Δεκεμβρίου 2017 κατέθεσε στην Αποκεντρωμένη διοίκηση Αττικής και τον Συντονιστή κ. Σπυρίδωνα Κοκκινάκη την πρώτη επιστολή, επισυνάπτοντας και τις τρείς αποφάσεις του ΔΣ Μαραθώνα που υπέγραφε ως πρόεδρος. Η επιστολή ζητούσε ανακοίνωση στους υπουργούς εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη και υποδομών - μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη καθώς και την Περιφερειάρχη Ρένα Δούρου,  ενώ κοινοποιήθηκε στον προιστάμενο της Εισαγγελίας πρωτοδικών Αθηνών Ηλία Ζαγοραίο, την Πολεοδομία Παλλήνης και τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Ο κ. Λιβαθινός με αφορμή και την πολύνεκρη θεομηνία στη Μάνδρα με τα μπαζωμένα ρέματα, ζητούσε με την επιστολή επικαιροποίηση των αποφάσεων που ελήφθησαν επί προεδρίας του, προκειμένου να γίνουν πλέον αντικείμενο έρευνας ως προς την μελέτη, την εκτέλεση των έργων και την λύση του θέματος των μπαζωμένων ρεμάτων στο χώρο του ΧΥΤΑ Γραμματικού 

Λίγες ημέρες αργότερα στις 3 Ιανουαρίου 2018, ο κ. Λιβαθινός έστειλε επιστολή και στον πρόεδρο της Κεντρικής  Ένωσης Δήμων Ελλάδος Γιώργο Πατούλη, με την οποία του εφιστούσε την προσοχή για τους κινδύνους που εγκυμονεί ο ΧΥΤΑ Γραμματικού.  "Είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει άμεσα, ένας άλλος σύγχρονος, οικολογικός, οικονομικός σχεδιασμός για την διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, αφού το συγκεκριμένο έργο εκτός από περιβαντολλογικά καταστροφικό, ξεπερασμένο, είναι πολύ ακριβό για την λειτουργία του και λόγο της απομακρυσμένης χωροθέτησής του, επιβαρύνοντας κατά πολύ τους προϋπολογισμούς των δήμων" σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Λιβαθινός.

Καταδεικνύεται πλέον με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι την ώρα που ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψηνάκης περί άλλων τυρβάζει, ο κ. Λιβαθινός δίνει συντεταγμένα και με σχέδιο, μια μεγάλη "μάχη" για να αποτραπεί "στο παρά πέντε" η εφιαλτική εξέλιξη της δημιουργίας ΧΥΤΑ στο Γραμματικό με απρόβλεπτες συνέπειες για το περιβάλλον και την ανάπτυξη της περιοχής. Και πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται γιατί δεν έκανε εγκαίρως ο κ. Ψηνάκης αυτές τις ουσιαστικές παρεμβάσεις.

Αναλυτικά οι δύο επιστολές του Σπύρου Λιβαθινού

1.

ΠΡΟΣ: ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ                                               

Υπόψιν: κ. Σπυρίδωνος Κοκκινάκη

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ:

-    κ. ΠΑΝΟ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ, Υπουργό Εσωτερικών

-    κ. ΧΡΗΣΤΟ ΣΠΙΡΤΖΗ, Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών

-     κ. ΔΟΥΡΟΥ ΡΕΝΑ, Περιφερειάρχη Αττικής                                                                         

ΘΕΜΑ:  ΧΥΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ

Κύριε Κοκκινάκη,

ως σύμβουλος και πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Δήμου Μαραθώνα, σας κάνω γνωστά τα ακόλουθα.

Με την ιδιότητα του προέδρου δημοτικού συμβουλίου είχαν ληφθεί οι αποφάσεις  243/2014 ΔΣ, 155/2015 ΔΣ,  295/2015 ΔΣ, που επισυνάπτονται στην παρούσα, με τις οποίες καταδεικνύεται ότι ο Δήμος Μαραθώνας αντιτίθεται με τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία στην κατασκευή και συνέχιση των έργων ΧΥΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ.

Κατόπιν αυτού επανέρχομαι στο θέμα για την επικαιροποίηση των αποφάσεων αυτών, που ελήφθησαν επί προεδρίας μου προκειμένου να γίνουν πλέον αντικείμενο έρευνας ως προς την μελέτη, την εκτέλεση των έργων και την λύση του θέματος των μπαζωμένων ρεμάτων στο χώρο του ΧΥΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ.

Οι πρόσφατες καταστροφές από τις πλημμύρες της Αττικής, οι ανθρώπινες απώλειες και οι περιβαλλοντικές καταστροφές μας ευαισθητοποιούν ακόμα περισσότερο, έτσι ώστε να σας ζητήσουμε τις άμεσες δικές σας ενέργειες.                                            

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:                                                             

-        κ. ΗΛΙΑΣ ΖΑΓΟΡΑΙΟΣ

Προϊστάμενος Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών

-        Πολεοδομία Δήμου Παλλήνης

-        Τα Κοινοβουλευτικά Κόμματα 

2.

ΠΡΟΣ ΚΕΔΕ

Πρόεδρο κ. ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΤΟΥΛΗ

Αξιότιμε κύριε πρόεδρε,

ως σύμβουλος και πρώην πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Μαραθώνα, γνωρίζοντας πολύ καλά την ευαισθησία σας σε θέματα περιβάλλοντος και μετά από τρεις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου τις οποίες επισυνάπτω,  σας απευθύνω την παρούσα πιστεύοντας ακράδαντα ότι ως πρόεδρος του φορέα της τοπικής αυτοδιοίκησης που εκπροσωπεί και τον Δήμο μας, αλλά και ως δήμαρχος Αμαρουσίου, θα λάβετε σοβαρά υπόψη τα κατωτέρω.

Όπως είναι γνωστό στο Γραμματικό έχει χωροθετηθεί  ΧΥΤΑ γεγονός που έθεσε σε μεγάλο κίνδυνο όλη την ευρύτερη περιοχή.

Κύριε πρόεδρε στην ιστορική αυθεντική Μαραθώνια διαδρομή καθώς και στους ορεινούς οικισμούς (Γραμματικό, Βαρνάβα) η υπερβολική κίνηση βαρέων οχημάτων, η ρύπανση του υπογείου υδροφόρου ορίζοντα,  του παρθένου σήμερα θαλάσσιου χώρου καθώς και η κάλυψη των ρεμάτων, θέτουν σε κίνδυνο το περιβάλλον και  την υγεία των κατοίκων.

Μετά τα τραγικά γεγονότα στη Δυτική Αττική, η πολεοδομική αυθαιρεσία και η καταστροφή του περιβάλλοντος δείχνουν έλλειψη σεβασμού στη κοινή λογική και φέρει διαχρονικά τους υπευθύνους προ των ευθυνών τους, όπως κι εσείς καταγγείλατε ως πρόεδρος ΚΕΔΕ.

Το έργο ΧΥΤΑ Γραμματικού έχει απ ενταχθεί από το Ταμείο Συνοχής της Ε.Ε. και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης Αττικής, το οποίο διαχειρίζεται η κα Δούρου κατά το δοκούν. Επιπροσθέτως το έργο και τα συνοδά έργα (δρόμοι, απαλλοτριώσεις) περί προϋπολογισμού 23 εκ. ευρώ, έχει απορριφθεί από την Ε.Ε. και δεν συγχρηματοδοτείται (80%) από το Ταμείο Συνοχής.

Είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει άμεσα, ένας άλλος σύγχρονος, οικολογικός, οικονομικός σχεδιασμός για την διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, αφού το συγκεκριμένο έργο εκτός από περιβαντολλογικά καταστροφικό, ξεπερασμένο, είναι πολύ ακριβό για την λειτουργία του και λόγο της απομακρυσμένης χωροθέτησής του, επιβαρύνοντας κατά πολύ τους προϋπολογισμούς των δήμων.

Για όλους τους παραπάνω λόγους σας προσκαλώ να επισκεφθείτε το χώρο για να έχετε προσωπική άποψη, καθώς κι αν το επιθυμείτε να συνομιλήσετε με τους κατοίκους.

Παρακαλώ λοιπόν κύριε πρόεδρε να αποδεχθείτε την πρόσκληση μου και είμαι σίγουρος ότι στη συνέχεια θα ενστερνιστείτε τις θέσεις μας και θα είστε πρωτοπόρος της κίνησης αντιμετώπισης και λύσης του μεγίστου αυτού προβλήματος.

Σας ενημερώνω πως ήδη έχω κοινοποιήσει στους παρακάτω φορείς τις αποφάσεις που έχουμε πάρει στο δημοτικό συμβούλιο και με σχετική επιστολή:

-  κο ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ ΚΟΚΚΙΝΑΚΗΣ, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής

-  κο ΠΑΝΟ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ, Υπουργό Εσωτερικών

-  κο ΧΡΗΣΤΟ ΣΠΙΡΤΖΗ, Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών

-  κα ΔΟΥΡΟΥ ΡΕΝΑ, Περιφερειάρχη Αττικής                                                                         

-  κο ΗΛΙΑ ΖΑΓΟΡΑΙΟ, Προϊστάμενο Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών

-  Πολεοδομία Δήμου Παλλήνης

-  Όλα τα Κοινοβουλευτικά Κόμματα