iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τρίτη - 23 Απριλίου 2024

Έρευνα: Σε 20 χρόνια
η ανάκαμψη ακινήτων
στην Ελλάδα!


Σε μεγάλο στοίχημα για την αύξηση των επενδύσεων εξελίσσεται η αναβίωση της αγοράς κατοικίας, ωστόσο απαιτούνται σημαντικές παρεμβάσεις για να αλλάξει το σημερινό σκηνικό.

Τη διαπίστωση αυτή διατυπώνει η μελέτη της PwC με θέμα «Από την ύφεση στην ανάκαμψη – Πολιτικές διευκόλυνσης επενδύσεων», η οποία παρουσιάστηκε χθες και δείχνει ότι στο διάστημα 2007-2016 η αγορά κατοικίας κατέρρευσε, συντελώντας καθοριστικά στην πτώση των επενδύσεων κατά 67%. Είναι ενδεικτικό ότι οι συνολικές επενδύσεις σε κατοικίες το 2016 επέστρεψαν στα επίπεδα του 1996. Μάλιστα οι επενδύσεις σε κατοικίες το 2007 αποτελούσαν το 42% των επενδύσεων (25 δις. ευρώ) ενώ το 2016 μόλις 1 δισ. ευρώ που μεταφράζεται στο 6% του συνόλου των επενδύσεων με την πτώση στο διάστημα 2007-2016 να διαμορφώνεται στο 96%.

Όπως αναφέρει η μελέτη, η καθίζηση του κατασκευαστικού τομέα προέρχεται κυρίως από την καθίζηση στην αγορά κατοικιών. Σε αυτό συνέτεινε η ελαχιστοποίηση της χορήγησης δανείων από τις τράπεζες αλλά και η αύξηση της φορολόγησης η οποία σε μια αγορά η οποία σήμερα παρουσιάζει υπερπροσφορά δεν άλλαξε τα δεδομένα. Μάλιστα η εξισορρόπηση της προσφοράς και της ζήτησης στην ελληνική κατοικία εκτιμάται από την PwC ότι θα επέλθει το 2047, ενώ οι επενδύσεις κατοικιών δεν αναμένεται να διαδραματίσουν ισχυρό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας μεσοπρόθεσμα, καθώς θα παραμείνουν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα γύρω στα 4,5 δισ. ευρώ κατά μέσο όρο. Αυτό γίνεται κατανοητό αν αναλογιστεί κανείς ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα αναμένεται να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα το 2030.

ΠΗΓΗ insider.gr