iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τρίτη - 16 Απριλίου 2024

Το εκκλησάκι που
χτίστηκε μέσα σε ηφαίστειο
το 1865 (εικόνες)


Το ηφαίστειο της Σάντα Μαργκαρίτα βρίσκεται στην καταλανική επαρχία Γκαρότσα και δημιουργήθηκε πριν από 11.500 χρόνια, όταν εκατομμύρια τόνοι μάγματος, από έκρηξη του γήινου φλοιού, συσσωρεύτηκαν σε έναν κωνικό λόφο, που φτάνει σε ύψος τα 600 μέτρα.

Στην κορυφή αυτού του λόφου σχηματίστηκε ένας ευρύς κυκλικός κρατήρας, του οποίου το δάπεδο σήμερα είναι σκεπασμένο από χορτάρι και θάμνους, ενώ οι πλευρές του ηφαιστείου καλύπτονται από αειθαλείς βελανιδιές και άλλα φυλλοβόλα δέντρα.

Δεν είναι γνωστά πολλά για το παρεκκλήσι της Santa Margarida, εκτός από το ότι το κτίριο καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του σεισμού της Καταλονίας το 1428, υποδηλώνοντας ότι χτίστηκε για πρώτη φορά πριν από τουλάχιστον 600 χρόνια. Το σημερινό κτίριο είναι χτισμένο από το 1865.

Το ηφαιστειακό πεδίο της Garrotxa, βρίσκεται περίπου 90 χιλιόμετρα βόρεια της Βαρκελώνης και αποτελείται

από 40 ηφαιστειακούς κώνους. Κανένας από αυτούς δεν είναι ενεργός, με την τελευταία έκρηξη να έχει συμβεί πριν από, περίπου 11.000 χρόνια.

Σε αντίθεση με τα περισσότερα ηφαίστεια που ξεσπούν επανειλημμένα, το Garrotxa είναι ένα μονογενετικό ηφαιστειακό πεδίο, δηλαδή κάθε ηφαίστειο εκρήγνυται μόνο μία φορά.

Η περιοχή εξακολουθεί να είναι ενεργή σεισμικά και περιστασιακά κρούσματα σεισμού γίνονται αισθητά στην περιοχή. Ο σεισμός του 1428 ήταν εξαιρετικά μεγάλος που προκάλεσε ζημιά σε πολλά κτίρια και είκοσι θανάτους στη Βαρκελώνη.

Επιμέλεια Snoopit24