iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 29 Μαρτίου 2024

Υποψήφιος σε
96 εκλογές
Απέτυχε σε όλες!


Συχνά τα καναδικά ΜΜΕ τον αποκαλούν τον «σούπερ αποτυχημένο» της πολιτικής.

Έχει εργαστεί... σκληρά για να κερδίσει αυτόν τον τίτλο. Ο Τζον Τέρμελ έχει υπάρξει υποψήφιος σε 95 εκλογικές διαδικασίες. Και σε καμία δεν εξελέγη.

Η πρώτη φορά που ήταν υποψήφιος ήταν το 1979. Βασικός στόχος του τότε ήταν η νομιμοποίηση του τζόγου. Εκανε καμπάνια πόρτα- πόρτα, αλλά το αποτέλεσμα ήταν μόλις 193 ψήφοι. Είχε ήδη όμως προσβληθεί από το «μικρόβιο» της πολιτικής, το οποίο οδήγησε τελικά σε... χρόνια «ασθένεια». Πλέον, ο 67χρονος Καναδός θεωρείται ο άνθρωπος που έχει μετάσχει- και αποτύχει- στις περισσότερες εκλογές παγκοσμίως.

Δεν τον ενδιαφέρει κάποιο συγκεκριμένο αξίωμα, όπως προδίδει η ιστορία του. Εχει υπάρξει υποψήφιος από δημοτικός σύμβουλος μέχρι βουλευτής. Τις περισσότερες φορές «κατεβαίνει» στις εκλογές ανεξάρτητος. Οσο για τα αποτελέσματα, έχει πάρει από μόλις 11 ψήφους, μέχρι 4.500.

«Οχι, δεν αισθάνομαι άσχημα», δήλωσε στον Guardian για το αν τον ενοχλεί ο χαρακτηρισμός «αποτυχημένος». Για εκείνον, το νόημα των εκλογών δεν είναι η νίκη ή η ήττα, αλλά και ένας καλός τρόπος για να διαδώσει τις ιδέες του.

Για παράδειγμα, την πρώτη φορά που αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα ήταν επειδή η αστυνομία έπαιρνε αυστηρά μέτρα ενάντια στα παιχνίδια μπλακ τζακ που ο ίδιος οργάνωνε στην Οτάβα. «Με συλλαμβάναν διαρκώς. Οπότε ήμουν υποψήφιος βουλευτής το 1979, για να νομιμοποιήσω τον τζόγο και να σταματήσουν να με συλλαμβάνουν», εξήγησε.

Δεν περιορίστηκε εκεί. Σύντομα, άρχισε να μιλά για τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών και της πορνείας. Επεκτάθηκε όμως και στην οικονομία, μιλώντας για μία ανταλλακτική οικονομία, στην οποία ο κόσμος χρησιμοποιεί ως «νόμισμα» στις συναλλαγές του τις υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει. Ενθουσιασμένος με τις ιδέες που είχε στην πρώτη προεκλογική καμπάνια του, αποφάσισε να συνεχίσει να θέτει υποψηφιότητα σε εκλογές.

Θεωρεί ότι είναι ο εξυπνότερος άνθρωπος στον κόσμο και τα τελευταία χρόνια αντί να πηγαίνει πόρτα- πόρτα για να βρει ψηφοφόρους, προτιμά να εμφανίζεται σε όλα τα πολιτικά debate, ακόμη και δεν τον έχουν καλέσει σε αυτά και συχνά φεύγει από εκεί συνοδεία αστυνομίας.

Παραμένει τζογαδόρος και χρηματοδοτεί όλες τις πολιτικές δραστηριότητές του από τα λεφτά που βγάζει παίζοντας πόκερ. Τώρα, είναι έτοιμος για τη συμμετοχή του σε εκλογική διαδικασία για 96η φορά. Θέλει να εκλεγεί δήμαρχος του Μπράντφορντ, της πόλης στην οποία ζει.

Οσο για το αν αξίζει τον κόπο να είναι κανείς τόσες φορές υποψήφιος, χωρίς ποτέ να κερδίσει, απάντησε: «Ποιος νοιάζεται; Εγώ κάνω το καθήκον μου. Εμφανίζομαι, δίνω τον καλύτερο εαυτό μου και περιμένω να δω τι συμβεί».

Δεν μετανιώνω, δηλώνει. «Είμαι ένας τύπος χωρίς πόρους, που τα κάνω όλα με τα κέρδη από κυρίως παράνομα παιχνίδια. Γιατί να ντρέπομαι;», καταλήγει.