iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τετάρτη - 24 Απριλίου 2024

Φυλακές μετατρέπονται σε
ξενοδοχεία στην Ολλανδία γιατί
δεν έχουν φυλακισμένους!


Στην Ολλανδία αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις φυλακές αλλά και με τους φυλακισμένους.

Ενώ ο υπόλοιπος κόσμος αγωνίζεται με τον υπερπληθυσμό των κρατουμένων, αυτή η χώρα αγωνίζεται να γεμίσει τις φυλακές της!

Πράγματι, με την πολιτική που ακολουθείται, έχει καταφέρει να μειώσει την εγκληματικότητα, σε τέτοιο βαθμό ώστε η κυβέρνηση αναγκάστηκε να κλείσει δεκάδες φυλακές, επειδή ήταν άδειες!

Τα ποσοστά εγκληματικότητας στην Ολλανδία μειώνονται θεαματικά τις τελευταίες δύο δεκαετίες, χάρη στην υγιή προσέγγιση της χώρας για την επιβολή του νόμου, προτιμώντας την αποκατάσταση από τη φυλάκιση.

«Οι Ολλανδοί έχουν βαθιά ριζωμένο ρεαλισμό όσον αφορά τη ρύθμιση του νόμου και της τάξης», δήλωσε στους « New York Times» ο Ρενέ φαν Σβάνιγκεν καθηγητής εγκληματολογίας στο Ρότερνταμ.

«Οι φυλακές είναι πολύ ακριβές. Σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου οι άνθρωποι τείνουν να επικεντρωθούν στα ηθικά επιχειρήματα για φυλάκιση, η Ολλανδία επικεντρώνεται περισσότερο στο τι λειτουργεί και τι είναι αποτελεσματικό».

«Στην Ολλανδία κοιτάμε το άτομο», εξηγεί ο Γιαν Ρούλοφ φαν ντερ Σπουλ αναπληρωτής διοικητής στη Νόργκενχάβεν, μια φυλακή υψηλής ασφαλείας.

«Αν κάποιος έχει πρόβλημα ναρκωτικών, αντιμετωπίζουμε τον εθισμό τους, εάν είναι επιθετικός παρέχουμε θεραπεία διαχείρισης θυμού, εάν έχουν προβλήματα με τα χρήματα που τους δίνουμε συμβουλές για χρέη.

»Έτσι, προσπαθούμε να καταργήσουμε ό, τι ήταν αυτό που προκάλεσε το έγκλημα Ο ίδιος ο κρατούμενος πρέπει να είναι πρόθυμος να αλλάξει, αλλά η μέθοδος μας ήταν πολύ αποτελεσματική. Τα τελευταία 10 χρόνια, η δουλειά μας βελτιώθηκε όλο και περισσότερο».

Η Norgerhaven, μια φυλακή στη βόρεια Ολλανδία, έχει αρκετό ανοιχτό χώρο με βελανιδιές, πικ-νικ τραπέζια και δίχτυα βόλεϊ.

Οι φυλακισμένοι μπορούν να μεγαλώσουν κοτόπουλα και να φυτέψουν λαχανικά. Η δυνατότητα άσκησης στο ύπαιθρο και ο καθαρός αέρας μειώνει τα επίπεδα άγχους τόσο για τους κρατούμενους όσο και για το προσωπικό.

Οι κρατούμενοι επιτρέπεται να περπατούν ασυνόδευτοι στη βιβλιοθήκη, στην κλινική ή στο καντίνα και αυτή η αυτονομία τους βοηθά να προσαρμοστούν στην κανονική ζωή μετά την ποινή τους.

Τα γεύματα προετοιμάζονται από τους ίδιους τους τροφίμους στην κουζίνα όπου χειρίζονται κανονικά μαχαίρια, αν και είναι αλυσοδεμένα στην επιφάνεια εργασίας, ώστε να μην μπορούν να τα πάρουν.

Τα μαθήματα μαγειρικής είναι ένας άλλος τρόπος που η φυλακή βοηθά τους παραβάτες να επιστρέψουν στην κοινωνία μετά την απελευθέρωσή τους.

Λιγότερο από 10% των κρατουμένων επιστρέφουν στη φυλακή μετά την απελευθέρωσή τους. Σε σύγκριση, στην Αγγλία και την Ουαλία και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου περίπου οι μισοί από όσους εκτίουν σύντομες ποινές επέστρεψαν στη φυλακή μέσα σε δύο χρόνια από την αποφυλάκιση τους.

Στην Ολλανδία, πάντως, λόγω των μειωμένων ποσοστών εγκληματικότητας, ο πληθυσμός των φυλακών έχει μειωθεί κατά το ήμισυ κατά την τελευταία δεκαετία, πράγμα που σημαίνει άφθονα κενά κελιά.

Επιπρόσθετα, οι δικαστές συχνά καταδικάζουν τους παραβάτες σε εναλλακτικές λύσεις, όπως οι εργασίες κοινής ωφέλειας, πρόστιμα και η ηλεκτρονική παρακολούθηση, ώστε να φυλακίζονται λιγότεροι παραβάτες. Μόνο όσοι θεωρούνται πολύ επικίνδυνοι βρίσκονται πλέον στις φυλακές.

Το 2015, στην Ολλανδία μισθώθηκαν μερικά από τα κενά κελιά της φυλακής Norgerhaven στη Νορβηγία και στο Βέλγιο, όπου μεταφέρθηκαν περίπου 250 κρατούμενοι.

Από το 2013, οι Ολλανδοί έχουν κλείσει 19 φυλακές και περισσότερες θα κλείσουν τα επόμενα χρόνια. Ορισμένες από τις κλειστές φυλακές έχουν μετατραπεί σε κατοικίες για μετανάστες που ζητούν άσυλο, ενώ μερικές έχουν ανακαινιστεί σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία.

Η φυλακή Het Arresthuis στο Roermond άνοιξε το 1863 και μετά από σχεδόν 150 χρόνια χρήσης, έκλεισε το 2007. Τέσσερα χρόνια αργότερα, άνοιξε ως ξενοδοχείο με 40 δωμάτια, από τα αρχικά 105 κελιά με ένα τεράστιο σαλόνι στον παλιό διάδρομο της φυλακής.

Οι τέσσερις πιο ακριβές του σουίτες ονομάζονται «Ο Δικηγόρος», «Ο Δικαστής», «Ο Διοικητής» και «Ο Δεσμοφύλακας»..

Το συγκρότημα φυλακών Bijlmerbajes στο Άμστερνταμ ανακαινίζεται επίσης σε μια καταπράσινη, φιλική προς το περιβάλλον γειτονιά με 1350 κατοικημένες μονάδες. Η φυλακή, αποτελούμενη από έξι ψηλούς πύργους, έκλεισε το 2016.

 

Η ολλανδική χαλαρή στάση απέναντι στο σύστημα των φυλακών είναι κοινή σε πολλές σκανδιναβικές χώρες όπως η Σουηδία, η Φινλανδία, η Δανία και η Νορβηγία, όπου επικεντρώνονται στην αποκατάσταση, εξομάλυνση και αξιοπρέπεια.

«Ο ρόλος μας δεν είναι να τιμωρήσουμε. Η τιμωρία είναι η ποινή φυλάκισης: έχουν στερηθεί την ελευθερία τους. Η τιμωρία είναι ότι είναι μαζί μας», δήλωσε στο The Guardian ο γενικός διευθυντής των σουηδικών φυλακών και της υπηρεσίας αναστολών.

Όπως και στην Ολλανδία, τα ποσοστά εγκληματικότητας της Σουηδίας μειώνονται επίσης, και σε τέσσερα χρόνια μεταξύ του 2010 και του 2014, η χώρα έκλεισε 56 φυλακές.

Πηγή Snoopit24