iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 25 Απριλίου 2024

Το χωριό που
τα πάντα είναι
από ξύλο! (εικόνες)


Το Ντρβένγκραντ βρίσκεται μόλις δύο χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Βελιγραδίου, στο βουνό Μόκρα Γκόρα κοντά στα σύνορα με τη Βοσνία.

Το όνομα Drvengrad σημαίνει «πόλη ξυλείας», κάτι που είναι ακριβές, καθώς ολόκληρο το χωριό είναι κατασκευασμένο από ξύλο, το οποίο προέρχεται από τα πολυάριθμα κωνοφόρα δέντρα της περιοχής. Ακόμη και οι δρόμοι και η κεντρική πλατεία είναι πλακόστρωτοι με ξύλινα πλακάκια.

Το χωριό διαθέτει εκκλησία, βιβλιοθήκη, κινηματογράφο, μερικά εστιατόρια και καταστήματα, αλλά δεν είναι πραγματικό… Χτίστηκε από τον σκηνοθέτη Εμίρ Κουστουρίτσα το 2004 σαν σκηνικό για την ταινία του «Η ζωή είναι ένα θαύμα».

«Έχασα την πόλη μου, το Σαράγεβο, κατά τη διάρκεια του πολέμου. Γι ‘αυτό ήθελα να χτίσω το χωριό μου», είπε ο Κουστουρίτσα.

«Εκεί, οργανώνω σεμινάρια για ανθρώπους που θέλουν να μάθουν πώς να κάνουν κινηματογράφο, συναυλίες, κεραμικά, ζωγραφική. Είναι ο τόπος όπου θα ζήσω και όπου μερικοί άνθρωποι θα μπορούν να έρχονται από καιρό σε καιρό.

»Θα υπάρξουν φυσικά και άλλοι κάτοικοι που εργάζονται. Ονειρεύομαι έναν ανοιχτό χώρο με την πολιτισμική ποικιλομορφία που δημιουργεί ενάντια στην παγκοσμιοποίηση», είχε δηλώσει ο σκηνοθέτης.

Το Drvengrad, που ονομάζεται επίσης Küstendorf, από το όνομα του δημιουργού του, έχει γίνει τουριστικό αξιοθέατο και ένα θεματικό πάρκο.

Οι επισκέπτες μπορούν να δουν έργα τέχνης στη γκαλερί «Macola» ή να παρακολουθήσουν ταινίες στο «Underground Cinema», στο υπόγειο του κτιρίου «Stanley Kubrick». Αυτό το κτίριο διαθέτει γυμναστήριο, πισίνα, σάουνα και ιδιωτικά δωμάτια όπου ζει ο Κουστουρίτσα και η οικογένειά του.

Οι δρόμοι στο Drvengrad έχουν ονόματα διασήμων, όπως του Τέσλα, του Τσε, του Μαραντόνα, ή σκηνοθετών, όπως του Φελίνι και του Μπέργκμαν.

Στο χωριό διοργανώνονται κάθε χρόνο φεστιβάλ κινηματογράφου και μουσικής, όπου νέοι σκηνοθέτες και μαθητές μπορούν να συναντήσουν διάσημους ηθοποιούς και σκηνοθέτες.

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του φεστιβάλ είναι η «ταφή των κακών ταινιών» στο νεκροταφείο «Bad films». Η ταφή ξεκίνησε επίσημα το 2008 με την ταφή του «Die Hard 4.0».

Το φεστιβάλ δίνει έμφαση στην ανεξάρτητη, δημιουργική σκηνοθεσία χωρίς τους μεγάλους προϋπολογισμούς των κινηματογραφιστών του Χόλιγουντ.

Δεν φιλοξενεί κόκκινο χαλί, αλλά με την πάροδο των χρόνων πολλές προσωπικότητες του Χόλιγουντ και των διεθνών κινηματογραφικών ταινιών το επισκέφθηκαν, όπως ο Τζόνι Ντεπ, ο Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ και ο Αμπάς Κιαροστάμι.

ΠΗΓΗ  Snoopit24