iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τετάρτη - 24 Απριλίου 2024

Δρόμος μετατράπηκε
σε ''ποταμό'' βιβλίων
Εκπληκτικές εικόνες


Η ομάδα ανεξάρτητων καλλιτεχνών, από την Ισπανία, Λουζιντεράπτους μεταμόρφωσε έναν σημαντικό δρόμο στην πόλη Ανν Άρμπορ στο Μίσιγκαν, σε έναν λαμπερό ποταμό 11.000 βιβλίων.

Προκειμένου να δοθεί προσοχή στη σημασία των χώρων φιλικών προς τους πεζούς, η εγκατάσταση μεγάλης κλίμακας δημιουργήθηκε σε μια πολύβουη περιοχή με αυτοκίνητα και ρύπανση, η οποία μετατράπηκε σε ένα ήσυχο καταφύγιο.

Στο τέλος της νύχτας, όλα τα βιβλία γρήγορα «ανακυκλώθηκαν» και δόθηκαν στους επισκέπτες ως αναμνηστικό αυτού του συμβολικού και προσωρινού γεγονότος, το οποίο είχε παρουσιαστεί προηγουμένως στο Τορόντο, στη Μελβούρνη, τη Μαδρίτη και στη Νέα Υόρκη.

Το σύνθημα των Luzinterruptus ήταν «λογοτεχνία εναντίον κυκλοφορίας», ενώ στο έργο της ομάδας συνέβαλε και το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, προκειμένου να συγκεντρωθούν τα 11.000 βιβλία και στη συνέχεια να τοποθετηθούν μέσα σε αυτά μικροσκοπικοί λαμπτήρες για τον απαλό φωτισμό.

Η πόλη αυτή επιλέχτηκε καθώς το Μίσιγκαν έχει τη φήμη της πόλης των κολεγίων και των ανθρώπων που διαβάζουν, ενώ παράλληλα γειτνιάζει με το Ντιτρόιτ, τη γενέτειρα της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

«Θέλουμε η λογοτεχνία να καταλάβει τους δρόμους και να γίνει κατακτητής όλων των δημόσιων χώρων, προσφέροντας στους περαστικούς μια περιοχή χωρίς κυκλοφορία αυτοκινήτων, έστω και για λίγες ώρες» εξηγούν οι οργανωτές.

«Έτσι, μια περιοχή η οποία συνήθως είναι αφιερωμένη στην ταχύτητα, τη ρύπανση και τον θόρυβο, μετατράπηκε για μια νύχτα σε ένα χώρο ειρήνης, ησυχίας και συνύπαρξης, φωτισμένη από το απαλό φως που εκπέμπεται από τις σελίδες των βιβλίων».

Πηγή: Snoopit24