iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 25 Απριλίου 2024

Αίθουσα συναυλιών
σε σχήμα
σπηλιάς! (εικόνες)


Η κινεζική αρχιτεκτονική εταιρεία OPEN, δημιούργησε ένα συναυλιακό χώρο που ξεφεύγει από τις περισσότερες φουτουριστικές κατασκευές, οι οποίες εμφανίζονται στην Κίνα και μοιάζει με ένα σπηλαιώδη σκαμμένη μέσα σε έναν τεράστιο βράχο.

Το «παρεκκλήσι του ήχου», όπως το λένε, βρίσκεται στα βόρεια σύνορα του Πεκίνου και παραπέμπει σε μια παράξενη προϊστορική κατασκευή, με μια σπηλιά ανοιχτή στα πλάγια.

Είναι κατασκευασμένη είναι εξολοκλήρου από σκυρόδεμα αναμεμειγμένο με ένα συσσωμάτωμα θρυμματισμένα τοπικά ορυκτά από τα πλούσια πετρώματα της περιοχής.

Η μορφή της είναι η ανεστραμμένη πυραμίδα, με στόχο την ενίσχυση της ακουστικής. Το έργο λειτουργεί και ως ένα ημιυπαίθριο αμφιθέατρο, με τη σπηλιά να κάνει χρέη σκηνής.

Παράλληλα, το μεγάλο άνοιγμα στην οροφή της τσιμεντένιας σπηλιάς, μαζί με τα παράθυρα που υπάρχουν στους τοίχους της, προσφέρουν θέα στον ουρανό και στη γύρω κοιλάδα, αλλά και στους διαφορετικούς ήχους της φύσης.

Ο σχεδιασμός επηρεάστηκε από τις ακουστικές ιδιότητες των συντονισμένων κοιλοτήτων που βρίσκονται στα κελύφη, τα ξύλινα όργανα και το ανθρώπινο αυτί.

Μέσω της προσομοίωσης ενός λογισμικού, το σχήμα της αίθουσας βελτιστοποιήθηκε για την ποιότητα του ήχου, ενώ τα ανοίγματα εξυπηρετούν στην απορρόφηση του ήχου και την αποφυγή της ανεπιθύμητης αντήχησης.

Η πολυεπίπεδη φύση της δομής μιμείται τους ιζηματογενείς σχηματισμούς βράχων των γύρω βουνών, ενώ οι λεπτομέρειες που σχεδιάζονται με προσοχή και ζεστασιά προσφέρουν άνεση καθώς οι επισκέπτες απολαμβάνουν τόσο στον φυσικό όσο και στον μουσικό ήχο.

Ακόμη και χωρίς προγραμματισμένη παράσταση ή μουσικό γεγονός, η αίθουσα παραμένει ένας προορισμός για τους επισκέπτες, καθώς γεμίζει από τους ήχους των πουλιών, του ανέμου και της βροχής.

Πηγή: Snoopit24