iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 18 Απριλίου 2024

Η παραδοσιακή γέφυρα
που έγινε
μουσείο (εικόνες)


Το ατελιέ FCJZ δημιούργησε στην πόλη Ζίσου, την πρωτεύουσα της επαρχίας Σιανγκσί, σε μια μειονοτική αυτόνομη ζώνη της Κίνας ένα εντυπωσιακό μουσείο τέχνης.

Αρχικά, η δημοτική αρχή θεωρούσε κατάλληλο χώρο για την δημιουργία του, κάποια χωράφια έξω από την πόλη, καθώς οι σύγχρονοι πολιτιστικοί θεσμοί στην Κίνα, όπως τα μουσεία και τα θέατρα, αντιμετωπίζονται ως ανεξάρτητα μνημεία, μακριά από τις κοινότητες.

Ωστόσο, υπερίσχυσε η άποψη των αρχιτεκτόνων να χτιστεί στο κέντρο της παλιάς πόλης, καθώς θεωρούσαν ότι μια πολιτιστική εγκατάσταση πρέπει να είναι εύκολα προσβάσιμη.

Ως χώρος επιλέχτηκε μια παραδοσιακή γέφυρα, πάνω από το ποτάμι που διασχίζει την πόλη. Το μουσείο δεν εμποδίζει όσους θέλουν να περάσουν για να πάνε στις δουλειές τους, καθώς γύρω από τις αίθουσες έχει δημιουργηθεί σκεπαστός πεζόδρομος.

Έτσι, το μουσείο εισάγεται στον υπάρχοντα αστικό ιστό ανάμεσα σε σειρές κτιρίων, τα οποία βρίσκονται κατά μήκος του ποταμού Ουανρόνγκ και φιλοξενούν διάφορα καταστήματα, εστιατόρια, και ξενοδοχεία.

Ως εκ τούτου, οι μπροστινές είσοδοι του «Μουσείου Τέχνης Jishou» και στις δύο όχθες του ποταμού είναι μέρος των κτιρίων μεικτής χρήσης και ενσωματώνονται στην καθημερινή ζωή.

Η γέφυρα έχει μακρά παράδοση σε αυτή την ορεινή περιοχή της Κίνας και ονομάστηκε «Fengyu Qiao», που σημαίνει «Γέφυρα ανέμου και βροχής».

Επί χρόνια χρησιμοποιείται όχι μόνο για να διασχίσει κάποιος το ποτάμι, αλλά είναι ένας δημόσιος χώρος όπου οι ταξιδιώτες αναπαύονται και οι μικροπωλητές εγκαθιστούν τους πάγκους τους.

Το μουσείο τέχνης αποτελείται από δύο τμήματα, το ένα πάνω στο άλλο: το κατώτερο επίπεδο είναι μια ανοιχτή δομή από δοκούς χάλυβα, το οποίο μοιάζει με έναν στεγασμένο δρόμο για τους πεζούς και επιτρέπει τη ροή των υδάτων του ποταμού.

Το ανώτερο επίπεδο είναι ένα τσιμεντένιο χυτό τόξο με μια εσωτερική γκαλερί ζωγραφικής. Ανάμεσα στις δύο γέφυρες, τζάμια και ένα σύστημα σκίασης με πλακάκια περιβάλλουν την κύρια αίθουσα του μουσείου, όπου γίνονται προσωρινές εκθέσεις.

Πρόσθετοι χώροι, όπως η είσοδος, το γραφείο διοίκησης, το κατάστημα πώλησης αναμνηστικών και μια καφετέρια, βρίσκονται στις δύο άκρες της γέφυρας. Οι άνθρωποι μπορούν να μπουν στο μουσείο από τις δύο πλευρές του ποταμού.

Πηγή: Snoopit24