iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 20 Απριλίου 2024

Αυτό είναι το
ομορφότερο πτηνό του
πλανήτη μας (εικόνες)


Το «πουλί γραμματέας» (secretary bird), όπως λέγεται, με το επιστημονικό όνομα (Sagittarius Serpentarius), συγκεντρώνει μια σειρά από χαρακτηριστικά, τα οποία δεν συναντάς σε άλλα αρπακτικά.

Είναι τεράστιο στις διαστάσεις, με ύψος 1,40 μέτρα, βάρος γύρω στα 3,3 κιλά, και άνοιγμα φτερών 2 μέτρα. Έχει εντυπωσιακά χρώματα και ξεχωριστή ομορφιά, αλλά πάνω απ’ όλα βλεφαρίδες που θα ζήλευαν μοντέλα και σταρ του σινεμά.

Διαθέτει όμως και ένα εκπληκτικό λοφίο με φτερά, τα οποία μοιάζουν με τις πένες που είχαν οι γραμματείς τον 18ο αιώνα. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, έχει πάρει και το όνομα «γραμματέας».

Το εντυπωσιακό είναι ότι αυτό το πουλί δεν κυνηγά πετώντας τα θηράματά του, αλλά τρέχοντας. Εντοπίζει, κυρίως, φίδια τα οποία  χτυπά με τα δυνατά του πόδια και τα σκοτώνει.

Οι γραμματείς είναι ημερήσια σαρκοφάγα αρπακτικά, τα οποία τρέφονται με μια ποικιλία θηραμάτων, ενώ είναι απολύτως τεκμηριωμένη η ικανότητά τους να σκοτώνουν φίδια στα λιβάδια της Αφρικής, όπου ζουν.

Σε αντίθεση με τα περισσότερα αρπακτικά πουλιά, είναι σε μεγάλο βαθμό επίγεια, πράγμα που σημαίνει ότι κυνηγούν το θηράματα τους με τα πόδια. Το πουλί μπορεί να ταξιδέψει πάνω από 30 χιλιόμετρα την ημέρα αναζητώντας φίδια, έντομα και άλλα ζώα!

Εκτός από τα φίδια τρέφεται με σαύρες, διάφορα αμφίβια, τρωκτικά και αυγά πουλιών. Τα μικρά τα τρώει ολόκληρα, ενώ τα μεγαλύτερα θηράματα τα διαμελίζει πριν τα φάει.

Ο γραμματέας έχει σχετικά μικρό κεφάλι και ένα ράμφος σαν αγκίστρι. Το φτέρωμα του είναι ανοιχτόχρωμο γκρι, το πρόσωπο του είναι κόκκινο, ενώ τα φτερά που ανοίγει για να πετάξει, είναι μαύρα.

Τα πόδια τους είναι μακριά και δυνατά και όπως άλλα αρπακτικά πουλιά, αντί για δάχτυλα ποδιών έχει γαμψά νύχια, τα οποία κλείνουν σαν τανάλιες.

Photo Credit Brian Connolly

Αυτά τα μεγαλοπρεπή πλάσματα προτιμούν τα ανοιχτά λιβάδια, τις στέπες και τις σαβάνες, από τα δέντρα. Ζουν σε περιοχές όπου το χόρτο είναι αρκετά μικρό, ώστε να μπορούν να κυνηγούν ευκολότερα.

Χτίζουν τις φωλιές πάνω σε ψηλά δέντρα ακακίας ή κάνουν επίπεδες φωλιές στο έδαφος, με βάθος μισό μέτρο και πλάτος γύρω στα δυόμιση μέτρα.

Οι γραμματείς κυνηγούν όλη την ημέρα και επιστρέφουν στις φωλιές τους λίγο πριν το σκοτάδι για να περάσουν τη νύχτα. Αυτά τα πουλιά αποφεύγουν τα δάση και τους πυκνούς θάμνους, καθώς οι περιοχές αυτές περιορίζουν την κίνησή τους με τα πόδια.

Η πανέμορφη τους εμφάνιση, αλλά και η ικανότητα τους να κυνηγούν φίδια και άλλα ερπετά, έχει εντυπωσιάσει τους Αφρικανούς και μάλιστα είναι οικόσημο στο στρατό του Σουδάν και της Νότιας Αφρικής.

Πηγή: Snoopit24