Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παύλος Σιδηρόπουλος
Ο ''πρίγκιπας'' που σήμερα
θα γινόταν 71 ετών


Στις 27 Ιουλίου 1948 είχε γεννηθεί ο Παύλος Σιδηρόπουλος που αν ζούσε σήμερα, θα ήταν 71 ετών.

Θεωρείται ο σημαντικότερος εκπρόσωπος του ελληνικού ροκ και τα τραγούδια του, ακόμη και σήμερα, 29 χρόνια μετά τον θάνατό του, συγκινούν και εμπνέουν.

Ο Παύλος με το έργο του, μας μίλησε ειλικρινά, για όλα όσα αγάπησε, αλλά και για όλα όσα τον τυραννούσαν. Κυρίως, μας μίλησε καθαρά, για το πάθος και τον σταυρό μαρτυρίου του, αφήνοντάς μας, σαν διαθήκη, ένα μήνυμα SOS: «Πρέζες υπάρχουν πολλές, αλλά η ηρωίνη σκοτώνει».

Ο Παύλος έλεγε «είμαι διανοούμενος και αλήτης», εννοώντας πως είχε το κληρονομικό χάρισμα της οικογένειας διανοούμενων Αλεξίου και του προπάππου του, «αλήτη» Αλέξη Ζορμπά. Ειδικά για τον Ζορμπά, ήταν πολύ περήφανος, και για αυτό άλλωστε κυκλοφόρησε δίσκο με τίτλο «Zorba the Freak» (1993).

Το οικογενειακό περιβάλλον της μητέρας του Παύλου, είχε ανθρώπους με μεγάλη μόρφωση. Σε αυτό το περιβάλλον, υπάρχουν ονόματα, που προκαλούν δέος: Αλέξης Ζορμπάς, Νίκος Καζαντζάκης, Μάρκος Αυγέρης, Έλλη Αλεξίου.
Η οικογένεια, ανέπτυξε φιλικές σχέσεις με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Η φιλία αυτή, κράτησε αρκετά χρόνια, αν και ο πατέρας του Σιδηρόπουλου, ήταν Παπανδρεϊκός με αριστερές τάσεις.

Και ο Παύλος, και όλοι οι νεαροί σημερινοί «απροσάρμοστοι», ανήκουν στον απόκοσμο και όχι στον υπόκοσμο. Είναι σπουδαία παιδιά, που ψάχνουν την αλήθεια, αλλά εμποδίζονται από το φοβερό κρύο. Κρίσεις πανικού και ψυχικά προβλήματα τα ταλαιπωρούν. Η κοινωνία, θα έπρεπε να τους δίνει χέρι βοήθειας, και όχι να τα χαρακτηρίζει πρεζάκηδες και αλήτες. Αν θέλουμε κάποτε πραγματικά να βοηθήσουμε τα παιδιά, που έχουν παγιδευτεί στις ουσίες, θα πρέπει να μελετήσουμε καλά την σκέψη τους. Και να τα δούμε με συμπάθεια. Κατά τον στίχο του Παύλου:

Κατά τα άλλα εσείς
που είσαστε υγιείς
και αξιοπρεπείς
βοηθήστε μας και λίγο.
Δώστε μας πνοή
στέγη και τροφή
μια ιδέα στεγανή
που να μην μπάζει κρύο.

Πηγή: iefimerida.gr