iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 29 Μαρτίου 2024

Νίκη Λάμη στην
iselida.gr: ''αφήνω
τη ζωή να με οδηγεί!''


Συγκροτημένη, ευγενική, γελαστή, η Νίκη Λάμη είναι μία από τις πιο ταλαντούχες και όμρφες ηθοποιούς της γενιάς της. Την αγαπήσαμε ως Σεσίλια στους «Συμμαθητές». Την απολαμβάνουμε για δεύτερη σεζον στο θέτρο Λαμπέτη στην παράσταση «Βάφ’τα μαύρα»,  ενώ πριν λίγο καιρό έκανε το κινηματογραφικό της ντεπούτο στην νέα ταινία του Στράτου Μαρκίδη, «Μαζί τα φάγαμε».

Συνέντευξη: Πέννυ Κοτινά

Η Νίκη Λάμη αν γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, έντονες παραμένουν στην μνήμη της οι στιγμές που έζησε ως παιδί στα χωριά των παππούδων. Τα καλοκαίρια των παιδικών και εφηβικών της χρόνων έχουν σημαδέψει οι αναμνήσεις από τις οικογενειακές διακοπές της στο Φωτεινό της Άρτας και στο Παράλιο Άστρος. Το μόνο που έχει να θυμάται από εκείνα τα χρόνια είναι ωραίες στιγμές, εφηβικές τρέλες και δραστηριότητες και ανυπομονησία για το επόμενο καλοκαίρι! Το σχολείο τελείωνε και μαζί με την αγαπημένη της γιαγιά, την δεύτερη μαμά της, τον Φύλακα Άγγελο της που τώρα την προσέχει από τον Ουρανό, η ανεμελιά ξεκινούσε! Κανένα από τα δύο χωριά δεν ήταν το ησυχαστήριο της. Τότε δεν το είχε ανάγκη. Ήθελε όλα να είναι στην τρέλα! Δραστήρια! Τώρα η Νίκη το έχει έχει ανάγκη. Ένας καφές, ένα όμορφο γεύμα ή κάποιες στιγμές χαλάρωσης στο σπίτι με μόνη συντροφιά τον όμορφο εαυτό της είναι το ησυχαστήριο της. Οι προσωπικές στιγμές  που απολαμβάνει τη μοναξιά και δε τη νιώθει σαν εχθρό! Αντίθετα! Της αρέσει πάρα πολύ να απολαμβάνει τον εαυτό της!

Βράδυ Κυριακής στο καμαρίνι του θεάτρου Λαμπέτη η Νίκη Λάμη ετοιμάζεται λίγο πριν την παράσταση. Όμως πως ξεκίνησαν όλα...;

Αποχαιρετώντας την Νίκη Λάμη μετά το τέλος της παράστασης με την ομορφότερη διάθεση!

 

Νίκη, αν δεν σε είχε κερδίσει η υποκριτική, ποιον επαγγελματικό δρόμο θα ήθελες να ακολουθήσεις; Ή μήπως η υποκριτική ήταν μονόδρομος για εσένα;

Έτυχε! Πάντα ήμουν το κοριτσάκι της μαμάς που φόραγε τα τακούνια και όλα αυτά αλλά  ήρθε αργά και συνειδητά. Νομίζω δευτέρα ή τρίτη λυκείου το αποφάσισα. Α! Θα πάω στη σχολή! Τελείωσα το σχολείο και πήγα στη σχολή. Στον Ίασμο του Βασίλη Διαμαντόπουλου. Τελείωσα τη σχολή και μετά από ένα χρόνο ξεκίνησα δουλειά.

Θεωρείς τον εαυτό σου τυχερό;

Εννοειται θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό! Είμαι από τις τυχερές γιατί δούλεψα κατευθείαν και δούλεψα με ανθρώπους που αγκάλιασαν πάρα πολύ, είναι η οικογένεια μου!

Ποια ήταν η πρώτη σου δουλειά;

Η πρώτη μου δουλειά ήταν με τον Μιχάλη και τον Θανάση (αναφερόμενη στο συγγραφικό δίδυμο Ρέππας - Παπαθανασίου)

Αναφέρεσαι στο θέατρο. Η πρώτη σου τηλεοπτική συνεργασία;

Η πρώτη μου δουλειά ήταν τηλεοπτική και ήταν ένα σίριαλ στον Antenna, το “Σόϊ μου μέσα”.

Όπου ήσουν η Γαβριέλλα;

Όπου ήμουν η Γαβριέλλα!!! Ναι!!!

Γαβριέλλα, Σεσίλια... Όλο περίεργα ονόματα!

(Γέλια) Ναι!! Και πάντα κάνω την πιο πεταχτούλα, την πιο τσαχπίνα!

Συστήθηκες στο κοινό με την πρώτη σου δουλειά το «Σόϊ μου μέσα» που ήταν πριν 10 περίπου χρόνια; Με την Δάφνη Λαμπρόγιαννη; (Η ηθοποιός γνέφει καταφατικά) Όμως ο κόσμος σε έχει βάλει στην καρδιά του σαν Σεσίλια.

Ναι, ναι! Αγαπήθηκε πάρα πολύ αυτός ο ρόλος τρία χρόνια και εγώ τον αγάπησα πάρα πολύ. Μου ήταν πάρα πολύ ευχάριστο αυτό που έκανα.

Σε τι ρόλο θα ήθελες να δοκιμαστείς σε επόμενη τηλεοπτική σου δουλειά; Για παράδειγμα μία περίεργη γυναίκα και όχι τόσο συμπαθής;

Δε ξέρω αν θέλω τόσο τηλεοπτικά να το κάνω αυτό όσο θεατρικά. Δηλαδή τηλεοπτικά είναι λίγο πιο συγκεκριμένα τα πράγματα. Παίζουν πιο πολύ...

Με την εμφάνιση;

Με την εμφάνιση. Το τι κουβαλάς. Αλλά θεατρικά σίγουρα θα ήθελα να κάνω πολλά διαφορετικά πράγματα. Πιο σκληρή και πιο κακιά και πιο δραματικά, διαφορετικά.

Η αλήθεια είναι πως το θέατρο δίνει περισσότερες επιλογές και όσο μεγαλώνεις.

Δίνει περισσότερες επιλογές και όσο μεγαλώνεις για ρόλους και είναι ανάγκη μου έντονη από πέρσυ να κάνω και άλλα πράγματα.

Σε κάθε ρόλο θεατρικό δίνεις και ένα κομμάτι του εαυτού σου;

Ναι αλλά πια γίνεται αυτόματα. Δηλαδή δεν το σκέφτεσαι. Από τις πρόβες αρχίζει αυτή η εργασία και απλά συμβαίνει.

Η πρώτη σου θεατρική συνεργασία είπες πως ήταν με το συγγραφικό δίδυμο Ρέππα – Παπαθανασίου.

Ναι! Ήταν το «Ζωή σε λόγου μας», μία επιθεώρηση με τον Γιάννη Ζουγανέλη και την Άννα Παναγιωτοπούλου στο Πειραιώς 131. Αυτή ήταν η πρώτη μου δουλειά και ήμουν μες την τρελή χαρά! Μες την τρελή χαρά!!!

Υπάρχει κάποιο συναίσθημα που νιώθεις κάθε φορά σε κάθε παράσταση;

Όχι. Μόνο στις αρχές, στις πρεμιέρες έχω το άγχος. Μετά χαλαρώνεις.

Λίγο πριν βγουν στην σκηνή: Μαρία Φιλίππου, Δήμητρα Στόγιαννη, Μαίρη Σταυρακέλλη και Νίκη Λάμη.

 

Αν σε βάλω να επιλέξεις θέατρο, κινηματογράφος και τηλεόραση. Τι αγαπάς περισσότερο;

Όλα μαζί ταυτόχρονα αλλά δεν μπορώ να διανοηθώ να μην κάνω θέατρο. Το αγαπώ το θέατρο! Τα άλλα μπορώ να διανοηθώ να μην τα κάνω. Το θέατρο δεν μπορώ.

Ο χειμώνας έκλεισε κινηματογραφικά με την πρεμιέρα της νέας ταινίας του Στράτου Μαρκιδή, «Μαζί τα φάγαμε». Θα ήθελες να μας λίγα λόγια για τη συμμετοχή σε αυτή;

Είναι μία ταινία όπου υποδύομαι μία δημοσιογράφο. Ήταν η πρώτη μου επαφή με τον κινηματογράφο. Ήταν πολύ ωραία εμπειρία και περιμένω και καινούρια πράγματα κινηματογραφικά. Είναι κάτι που συζητάω, που μου αρέσει πάρα πολύ αλλά ακόμα δεν μπορώ να πω γιατί δεν έχω κλείσει. Αν γίνει θα γίνει σε κανένα μήνα. Είναι άλλο ύφος και είμαι πολύ χαρούμενη. Μακάρι, το θέλω πολύ.

Με τους συναδέλφους της είναι σαν μία οικογένεια! Εδώ με τον Χάρη Γρηγορόπουλο και την Μαίρη Σταυρακέλλη όχι στην σκηνή αλλά σινεμά!

 

Στο εύχομαι! Να είναι αυτό που πραγματικά επιθυμείς! «Βάφ’τα μαύρα» στο θέατρο Λαμπέτη για δεύτερη χρονιά!

Είναι η δεύτερη σεζόν! Με τα παιδιά συνεργαζόμαστε πολλά χρόνια οπότε είμαστε μία οικογένεια. Περνάμε πάρα πολύ ωραία και στα καμαρίνια με πλάκες! Υπέροχα! Και ο κόσμος φαίνεται να το απολαμβάνει.Είναι ωραία! Είμαστε χαρούμενοι!

Υπάρχουν συζητήσεις για τρίτη σεζόν της επιτυχημένης παράστασης; Θέλετε να πάει;

Όχι δεν υπάρχουν συζητήσεις. Δεν θα πάει σίγουρα αλλά δεν θα ήθελα κιόλας γιατί μετά γίνεται λίγο ρουτίνα...  Θέλεις το καινούριο έργο, θέλεις να δοκιμαστείς σε καινούρια πράγματα. Θέλεις!

Υπάρχουν συζητήσεις για κάποια νέα θεατρική συνεργασία για καλοκαίρι;

Ναι, ναι υπάρχουν. Τώρα κάτι συζητάω για Κύπρο αλλά επίσης ακόμα δεν έχει κλείσει.

Οπότε είναι η περίοδος των συζητήσεων!

Είναι ακριβώς η περίοδος των συζητήσεων αλλά υπάρχει κινητικότητα και αυτό με χαροποιεί.

Μέχρι πότε θα απολαμβάνει το κοινό φέτος το έργο των Ρέππα - Παπαθανασίου;

Κυριακή των Βαϊων είναι η τελευταία παράσταση.

Οπότε μετά λίγες διακοπές;

Ναι! Πάσχα, χωριό και μετά γυρνάω και περιμένω!

Σε μία συνέντευξη σου είχες αναφέρει πως σου αρέσει παρά πολύ το φαγητό και γυνάζεσαι για να μπορείς να το απολαμβάνεις!

Μου αρέσει πάρα πολύ! Πάρα πολύ! Το απολαμβάνω! Μ’ αρέσει! Η μεγαλύτερη διασκέδαση μου δεν είναι ούτε club, όυτε τίποτα! Είναι να πηγαίνω για φαγητό!

Σου αρέσει να μαγειρεύεις; Να καλείς τους φίλους, την οικογένεια σου και να απολαμβάνετε παρέα;

Ναι! Μου αρέσει πολύ! Είναι από τις δουλειές που κάνω με πολύ αγάπη αντίθετα με άλλες που καθόλου δεν θέλω να κάνω!

Σαν Νίκη, θα έφευγες από την Ελλάδα; Για παράδειγμα αν σου έλεγε ο σύντροφος σου: «Νίκη θέλω να πάω στο εξωτερικό. Έχω μία πρόταση για μία δουλειά και πρέπει να φύγω...». Θα τα άφηνες όλα πίσω σου; Θα έκανες ένα ξεκίνημα στο εξωτερικό;

Δεν νομίζω να ήταν ξεκίνημα. Ποτέ δεν λέω ποτέ αλλά αν ήμουν πάρα πολύ ερωτευμένη ίσως για ένα διάστημα ακολουθούσα. Να βάλω λίγους μήνες πίσω τη δουλειά μου και να ακολουθήσω. Αν ήμουν πάρα πολύ ερωτευμένη. Αλλιώς σε καμία περίπτωση. Αυτό αλλά όχι για πάντα. Με το σκεπτικό ότι σε ακολουθώ γιατί είμαι ερωτευμένη, έχω αυτό τον χρόνο για παράδειγμα έξι μήνες και μετά θα έβλεπα πως θα πήγαινε.

Είσαι άνθρωπος που σκέφτεται το μέλλον ή αφήνεις την ζωή να σε οδηγήσει;

Δεν θέλω να σκέφτομαι πάρα πολύ. Σίγουρα υπάρχουν κάποιες σταθερές στο μυαλό μου που θα ήθελα αλλά δε θέλω να μου γίνονται εμμονές. Και θέλω αυτό και θέλω εκείνο και θέλω το άλλο! Γιατί δεν περνάω καλά. Δηλαδή προτιμώ να ξέρω τι θα κάνω μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Έτσι κάπως το έχω. Οπότε μάλλον το δεύτερο...

Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τον χρόνο σου!

Εγώ σε ευχαριστώ!