iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 20 Απριλίου 2024

''Σόδομα και Γόμορα'' καταγγέλλονται
για την ΕΡΤ


Aπίστευτες καταγγελίες για την τραγική κατάσταση στην ΕΡΤ κάνει στην ανοιχτή του επιστολή προς τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Προγράμματος, Σπύρος Κρίμπαλης.

Η επιστολή του κ. Κρίμπαλη εμπεριέχει πολλά από τα στοιχεία της σκληρής κριτικής που εξαπέλυσε πρόσφατα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης.

Μεταξύ άλλων, ο εντεταλμένος σύμβουλος προγράμματος της ΕΡΤ, η θητεία του οποίου λήγει σε λίγες ημέρες, κάνει λόγο για «στρατηγική ήττα» της ΕΡΤ και κατηγορεί ευθέως τον υπουργό Ν. Παππά: «Μια ήττα που οφείλεται στο δικό σας στρατηγικό σχέδιο» αναφέρει και τον εγκαλεί για συναλλαγή με την ΠΟΣΠΕΡΤ.

Ο Σπύρος Κρίμπαλης κάνει λόγο για «μια αλαζονική, μικρόψυχη και αστοιχείωτη διοίκηση μαζί με μια άκρως επιθετική παραδιοίκηση υπό τον κ. Παναγιώτη Καλφαγιάννη», οι οποίοι όπως γράφει «λειτουργούν σαν ενιαίο σύστημα εξουσίας που θυμίζει περισσότερο εμπόλεμη φατρία παρά ορθολογική εταιρική δομή. Βασικό δόγμα της φατρίας ''όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας και άρα πρέπει να εξοντωθεί με κάθε τρόπο''. Στόχος της η εκμετάλλευση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ως μέσο εξυπηρέτησης ποικίλων ιδιοτελών και συντεχνιακών συμφερόντων, σε βάρος της ποιότητας, της αξιοπιστίας και της ανταποδοτικότητας του προγράμματος». 

Σημειώνει δε ότι «από  την τοποθέτηση του κ. Κωστόπουλου πέρσι τον Ιούλιο έως σήμερα αυτό το σύστημα εξουσίας έχει εξαπολύσει έναν ανελέητο πόλεμο «ανακατάληψης» της ΕΡΤ εξοστρακίζοντας σταδιακά όλα τα έμπειρα και ικανά στελέχη με μοναδικό κριτήριο αν ανήκουν στην σφαίρα επιρροής της φατρίας ή όχι». 

Επικαλούμενος δημόσιες καταγγελίες δύο άλλων κορυφαίων στελεχών της ΕΡΤ, ο κ. Κρίμπαλης κάνει λόγο για εκκωφαντική απουσία επιχειρησιακού σχεδίου,  ραγδαία απαξίωση του προγράμματος,  γενικευμένη αναξιοκρατία,  καθεστώς αδιαφάνειας και μη λογοδοσίας, αλλά και «άνευ όρων παράδοση στον ''λούμπεν πελατειακό συνδικαλισμό'' και την επιστροφή στο πιο σκοτεινό παρελθόν της ΕΡΤ ''έτσι όπως το ονειρευτήκαμε στους χειρότερους εφιάλτες μας''».

Αναφερόμενος στην επιτροπή προγράμματος υπό τον κ. Μπιρσίμ και μετά υπό τον κ. Σιούλα,  ο κ. Κρίμπαλης καταγγέλλει ότι μπλόκαραν τις ανανεώσεις αξιόλογων εκπομπών για να προωθήσουν ρουσφέτια. «Χαρακτηριστικό της ασυδοσίας και της κραυγαλέας έλλειψης σχεδιασμού είναι ότι το φετινό budget του προγράμματος εξαντλήθηκε στη μέση της χρονιάς, δηλαδή τον περασμένο Μάιο!», συμπληρώνει. 

Καταγγέλλει ακόμη ότι οι εσωτερικές παραγωγές της ΕΡΤ καρκινοβατούν και ότι οι μεικτές παραγωγές είναι μονόδρομος.

Ακόμη, υποστηρίζει ότι  μόνο οι εκλεκτοί της «φατρίας» παίρνουν εκπομπές ενώ κάνει απίστευτες καταγγελίες και ως προς την επιλογή στελεχών. «Η θέση του διευθυντή προγράμματος καλύφθηκε από μια υποψήφια χωρίς καμία προϋπηρεσία σε θέση ευθύνης και με σαφώς λιγότερα προσόντα έναντι άλλων υποψηφίων. Παράλληλα οι ικανότατοι προϊστάμενοι των πιο νευραλγικών τμημάτων του προγράμματος αντικαταστάθηκαν από άπειρους ή και ανίδεους υποψήφιους με μοναδικό κριτήριο το Ποσπερτόμετρο -το όργανο που μετράει πόσο κοντά βρίσκεσαι στην ΠΟΣΠΕΡΤ», υποστηρίζει. 

Καταλήγοντας, ο κ. Κρίμπαλης υποστηρίζει ότι όλα αυτά οδηγούν στην πλήρη απαξίωση της ΕΡΤ και κατηγορεί τον Νίκο Παππά ότι προτίμησε την πεπατημένη «του παλαιοκομματικού και παλαιοσυνδικαλιστικού παρελθόντος», και  τον εγκαλεί για την τοποθέτηση του Χρήστου Λεοντή (πρόεδρος της ΕΡΤ) και του Βασίλη Κωστόπουλου (διευθύνων σύμβουλος).«Τοποθετήσατε ως επικεφαλής δύο 80χρονους ''μαθητευόμενους μάγους'' ενώ στην ουσία παραδώσατε τα κλειδιά στον πεινασμένο για εξουσία κ. Καλφαγιάννη. Ως αντάλλαγμα εξασφαλίσατε απόλυτη ελευθερία κινήσεων στον κ. Ταλαμάγκα και μέσω αυτού πλήρη έλεγχο στον τομέα της ενημέρωσης. Κερδίσατε επιπλέον την αμέριστη συμπαράσταση της ΠΟΣΠΕΡΤ στον επικοινωνιακό χαρτοπόλεμο κατά του κ. Μητσοτάκη. Κάποιοι λένε ότι δώσατε πάρα πολλά και πήρατε πολύ λίγα. Όπως και να έχει τέτοιου είδους συναλλαγές δεν έχουν καμία σχέση με το ήθος της αριστεράς, την δημοκρατική νομιμότητα και την υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος. Παραδώσατε την ΕΡΤ στη «λαίλαπα Καλφαγιάννη» κατά τρόπο που δεν έχει ιστορικό προηγούμενο. Η μεγάλη ευκαιρία της ΕΡΤ μοιάζει πια με εφιάλτη», σημειώνει.