iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τρίτη - 19 Μαρτίου 2024

''Στο τσακ'' δεν έγινε
το ''κακό'' με τους
απόντες συμβούλους... Ίντριγκα


Για άλλη μια φορά "ο κόμπος έφτασε στο χτένι" και αποφεύχθηκε "το μοιραίο" στο "παρά πέντε". Τι εννοούμε; Όπως γνωρίζουμε με απόλυτη ασφάλεια όταν ο Κωνσταντίνος Μώρος ορκίστηκε δημοτικός σύμβουλος Ραφήνας - Πικερμίου και ανέλαβε τη θεσμική θέση ευθύνης του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου είχε μόνο έναν απαρέγκλιτο στόχο: Τον σεβασμό στους πολίτες που τον ψήφισαν, την ίση μεταχείριση στους συναδέλφους του, την τήρηση της Δημοκρατικής νομιμότητας και την ομαλή λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου.

Σύντομα, όπως συνέβη και με τον προκατοχό του το 2014 τον "Νέστωρα" της τοπικής αυτοδιοίκησης Δημήτρη Μισοκοίλη, από τις πρώτες συνεδριάσεις, αντιλήφθηκε την (δυστυχώς) μόνιμη τακτική ορισμένων δημοτικών συμβούλων να απουσιάζουν από τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Προφανώς ο κ. Μώρος, όπως και ο κ. Μισοκοίλης, προβληματίστηκε πολύ για το πώς θα αντιμετωπίσει το σοβαρό αυτό ζήτημα. Μέχρι σήμερα υπερίσχυσε η συναδελφικότητα και το ηθικό στοιχείο. Γι αυτό άλλωστε έκανε και δήλωση Τύπου προ μηνός, λέγοντας καθαρά πως "δεν θα γίνω κουκουλοφόρος". Εννοώντας ότι δεν θα παραδώσει, γιατί έχω το δικαίωμα, όπως το ορίζει ρητά ο κανονισμός, τα ονόματα των μονίμως απόντων στα αρμόδια όργανα.

Αυτή η διαλλακτικότητα και η ανθρώπινη ευπρέπεια όμως φαίνεται ότι παρεξηγήθηκε και εκλήφθηκε ως αδυναμία και αυτό ενδέχεται στο μέλλον να γυρίσει  "μπούμεραγκ". Εμείς στην ηλεκτρονική εφημερίδα iselida.gr τιμώντας την εμπιστοσύνη των αναγνωστών, καυτηριάζουμε και στηλιτεύουμε διαρκώς, είτε με ρεπορτάζ είτε με χαρακτηριστικές φωτογραφίες από την αίθουσα αυτή την απαράδεκτη κατάσταση, ζητώντας εμμέσως να δώσει λύση ή να πράξει τα νόμιμα.

Μια δεύτερη "ανάγνωση" όμως και μιά άλλη ματιά στην εικόνα θα δείξει πεντακάθαρα πως "μαζί με τα ξερά θα καούν και τα χλωρά". Δηλαδή "η μπάλα θα πάρει" που λέμε μαζί με τον κ. Θανάση Αδαμόπουλο και τον κ. Γιώργο Γιάννακα που απουσιάζουν διαρκώς (λόγω επιχειρηματικής δράσης και ταξιδιών ο πρώτος και λόγω εργασίας ο δεύτερος) και είναι ελάχιστες οι παρουσίες τους στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου και άλλους συμβούλους. Οι οποίοι ναι μεν απουσιάζουν τακτικά αλλά όχι στο βαθμό αυτών των δύο. 

Για προσέξτε πολύ σε αυτό το σημείο, επειδή ο ένας μας έκοψε την καλημέρα αν και τον υποστηρίξαμε θερμά σε βαθμό παρεξήγησης, γιατί προ μηνός γράψαμε πως θα έπρεπε να διευκολύνει την παραταξή του και να παραιτηθεί γιατί δεν έχει κανένα νόημα να κρατά μιά "καρέκλα' που δεν κάθεται σχεδόν ποτέ. Δεν λέμε - προς Θεού - ότι το κάνουν εσκεμμένα και αγνοούν τους πολίτες που τους εμπιστεύτηκαν. Τον έναν για υποψήφιο δήμαρχο και τελικά κατέλαβε τη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Αδαμόπουλος και τον άλλον  για το νέο και ελπιδοφόρο στην τοπική αυτοδιοίκηση τον κ. Γιάννακα. Ευτυχώς γνωρίζουν και οι δύο τον χαρακτήρα του γράφοντος, την άδολη φιλία και τη δημόσια δημοσιογραφική στήριξη που τους παρείχε στο παρελθόν. Δεν λέμε ότι με αυτή τη στάση προσβάλλουν επίτηδες το δημοτικό συμβούλιο, αφού έχουν δουλειά που είναι ιερή. Λέμε ότι αδυνατούν αντικειμενικά να δίνουν το παρών.

Λέμε όμως - και επιτέλους έπρεπε κάποιος να το πει ευθέως - να παραιτηθούν και να αναλάβει ο πρώτος επιλαχών. Τι κακό ζητάμε; Ως μέσο ενημέρωσης που διαδραματίζει τον Συνταγματικό του ρόλο στα κοινά με την ενημέρωση των πολιτών ζητάμε να παραιτηθούν οι κύριοι Αδαμόπουλος της "Συμμαχίας Δημιουργίας" και ο κ. Γιαννακας της "Δημοτικής Αλλαγής". Τίποτε άλλο και μέχρι εδώ για να είναι καταγεγραμμένη η δημοσιογραφική θέση μας.

Έτσι σε ενδεχόμενη κίνηση (σχεδόν απίθανο να γίνει) του κ. Μώρου να στείλει τα ονόματα των μονίμως απόντων στα αρμόδια όργανα, μαζί με τις "καραμπινάτες" περιπτώσεις θα σταλούν και οι αναμφισβήτητα συχνά απόντες Γιώργος Χριστόπουλος (επικεφαλής της "Δημοτικής Αλλαγής") και Κώστας Ξηντάρας της "Συμμαχίας Δημιουργίας". Ο ένας πρώην δήμαρχος και διακεκριμένος επιστήμονας με φόρτο ιατρικού καθήκοντος και ο άλλος σημαντικό στέλεχος της τοπικής αυτοδιοίκησης που δεν έχει δώσει ποτέ κανέναν δικαίωμα σε θέματα ήθους και συμπεριφοράς με επίσης όγκο δουλειάς.

Αθελά τους δηλαδή οι κύριοι Αδαμόπουλος και Γιάννακας συμπαρασύρουν στον "κατάλογο" και δύο συναδέλφους τους και προσωπικούς τους φίλους. Και ναι το επισημαίνουμε και αυτοί οι δύο απουσιάζουν συχνά, αλλά "για τα μάτια έστω ή σε πολύ κρίσιμες συνεδριάσεις είναι εκεί.

Ας βρούνε τη γενναιότητα να παραιτηθούν τώρα και να είναι - αν επιθυμούν - πάλι υποψήφιοι το 2019. Καλά ο κ. Αδαμόπουλος, με την πολιτική λογική "αποστρατεύεται", αλλά ο κ. Γιάννακας δεν είναι ούτε 30 ετών. Συνεπώς έχει όλο το μέλλον μπροστά του και μπορεί να εξηγήσει στους πολίτες της Ραφήνας και του Πικερμίου κοιτώντας τους στα μάτια, γιατί αδυνατούσε να παρίσταται στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Και να τους υποσχεθεί ότι αν τον ψηφίσουν αυτή τη φορά θα είναι εντάξει στα καθηκοντά του.

Ας ελπίσουμε  - αν  και ματαιοπονούμε - ότι δεν θα μας κατηγορήσουν πάλι για "σκοπιμότητες"... Η αλήθεια είναι σκληρή, αλλά πρέπει να γράφεται και να λέγεται. Η εκτιμησή μας δεν αλλάζει στους ανθρώπους επειδή κάνουν τη δουλειά τους. 

Όσο για "το παρά πέντε" που λέγαμε στην αρχή του άρθρου, μαθαίνουμε ότι κάποιος ήταν έτοιμος "στο τσακ" να θέσει θέμα απουσιών και να "ανάψει το φυτίλι" των εξελίξεων. Τελικά επικράτησε η ψυχραιμία. Ως πότε όμως;

Επίλογος Τι είναι καλύτερο να παραιτηθείς αφού δεν μπορείς να ανταποκριθείς στα καθηκοντά σου γιατί εργάζεσαι, δεν κάνεις κανένα έγκλημα, εργάζεσαι ή να παυθείς από τη θέση σου με βάση τον νόμο, όχι επειδή κάποιος θέλει να σε τιμωρήσει;